Археологическият сезон в България е провален, предупреди проф. Николай Овчаров.

...
Археологическият сезон в България е провален, предупреди проф. Николай Овчаров.
Коментари Харесай

Проф. Овчаров вини министър на Кирил Петков за проваления археологически сезон

Археологическият сезон в България е провален, предизвести проф. Николай Овчаров. Според него бездействието на държавното управление на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят единствено с помощта на парите от общините. Според Овчаров повода е в бездействието на министъра на културата в кабинета " Петков " Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил директно зает с археологическите монументи. На негово място не е назначен човек и обсегът на разкопките, които са били планувани за това лято, са оставени без подписани позволения, прецизира БНР.

" В момента, съвсем в средата на август има сътрудници, включително и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният длъжностен министър Минеков ".

Преди две години държавните управления у нас са определили пет обекта, които са значими за развиването на културно-историческия туризъм, като задачата е била, от една страна, да се вършат разкопки, а от друга - това да донесе доходи за съответните общини от туристическия поток.

" Области, които имат потребност от развиване - Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите ".

Средствата за тези обекти са обезпечени и се намират в бюджета на страната, изясни още професор Николай Овчаров и напомни, че някогашният министър на финансите Асен Василев е показал, че с цел да се употребяват средствата е било належащо те да бъдат утвърдени от страна на Министерството на културата:

" В момента не се работят нито автомагистрали, нито газопроводи, нито археология ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР