Археологическият музей връчи грамоти за принос по случай 14-годишнината си

...
Археологическият музей връчи грамоти за принос по случай 14-годишнината си
Коментари Харесай

Археологическият музей празнува 140-годишнината си с атрактивна изложба и награди за принос

Археологическият музей връчи грамоти за принос по случай 14-годишнината си на специфична гала през днешния ден.
Прочетете още
„ Началото е сложено навръх днешната дата и по този начин Археологическият музей в Пловдив се трансформира в една от най-старите музейни институции в страната ”, означи шефът Костадин Кисьов.

Той означи, че в дългата си история РАМ-Пловдив е минавал през сложни интервали, даже е бил затварян, само че експертите постоянно са работели с задачата да запазят обстоятелствата от предишното на града.

Грамоти за приноса си в изследването и социализацията на един от най-обещаващите археологически обекти, в които експертите от музея в Пловдив работят и днес  - „ Тракийски селищен център VI-V в прочие ” до село Васил Левски, бяха връчени на доцент доктор Пламен Славов  зам.-министър на културата, който от 1994 година оказва помощ за разкриването на обекта, Тодор Ботев (бивш зам.-кмет на с. Васил Левски), Александър Абрашев (бивш  кмет на Калояново).

Почетна грамота за донор получи инж. Пламен Панчев, който през годините е помагал на музея, и с техника,  и с финансова поддръжка.

Отличени бяха и Стефан Стефанови  Васил Хаджиянков, които имат съществена заслуга за  модерното художествено-пространствено оформление на музейната експозиция.

С  Грамота за повсеместен принос в медийното отразяване активността на музея бяха отличени репортерите на Мария Луцова от TrafficNews и PlovdivTime и Радко Паунов от „ 24 часа ”.

 Първият български египтолог доктор Васил Добрев, награден за принос към науката от френския президент Еманюел Макрон, получи специфични дарове за другарството с музея и реализацията на взаимни общи планове. Приз имаше и за ДАНС, които съумяха да намерят скъпия тържествен шлем-маска, откраднат с въоръжен обир от музея през 1995 година, и да го върнат 20 години по-късно.

„ Позволете ми да се обърна към вас с персоналните ви имена, тъй като в последните три години работим дружно. Мога да кажа, че сме едно семейство. Поздравявам ви с годишнината, тъй като археологията е основата на историческата просвета. Пожелавам на доцент Костадин Кисьов нов сполучлив управнически мандат ”, сподели зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

А шефът му отговори, че се надява в този интервал постройката на Българска народна банка на ул. „ Райко Даскалов ” да се трансформира в археологически музей.

Поздравленията си сервираха и представителите на други културни институции под тепетата. Кулминацията на празника бе откриването на изложбата „ Спомен за музея ” с създател Екатерина Илиева.

В експозицията по извънредно любопитен метод са показани основни елементи и обстоятелства от историята на музея със фотоси, предмети  и документи. В средата на изложбата е етажерката на РАМ-Пловдив, където – както и вкъщи вършим, археолозите са сложили свои скъпи предмети. Така до античния череп, скъпите съдове, инструментите за работа на терен, са поставени фотоапарати и даже дрон.

Изложбата може да бъде забелязана до 23 октомври дружно с другите скъпи съкровища, съхранени в музея.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР