Археологическият музей ще покаже оригиналната витрина сейф на Панагюрското съкровище

...
Археологическият музей ще покаже оригиналната витрина сейф на Панагюрското съкровище
Коментари Харесай

Показват уникален сейф в Археологическия в Пловдив

Археологическият музей ще покаже истинската витрина сейф на Панагюрското богатство в нова зала за краткотрайни изложения. Уникалното оборудване е направено при започване на 50-те години от супермайстори в столичната фабрика " Кофарджиев ", написа " Марица ". В него за първи път пред поданството на Пловдив е показано откритото в края на 1949 година скъпо златно богатство. То е съхранявано там до 1974 година, когато със заповед на Людмила Живкова е преместено в София. Витрината сейф сама по себе си е извънреден експонат поради метода на направа. Представлява незапалим сейф, изработен от стоманена ламарина, вътре с пясък. Всички механизми са струговани и на процедура безконечни. С въртенето на специфична дръжка музейните чиновници са вдигали и прибирали в сейфа витрината.

Това ще бъде единственото сходно оборудване в български музей. Най-любопитното е, че посетителите ще имат опция сами да завъртят ръчката, да вдигнат нагоре витрината и да видят какво богатство е експонирано вътре, описа шефът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Той описа, че от четири месеца реставратори приготвят неповторимия експонат. Посетителите под тепетата ще го видят в достоверния му тип.

Витрината ще бъде сложена в една от залите на Археологическия музей, която екипът на шефа Костадин Кисьов ще обособи и оборудва като пространство за краткотрайни изложения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР