Археологически находки, открити при строителството на АМ Хемус“ и на

...
Археологически находки, открити при строителството на АМ Хемус“ и на
Коментари Харесай

Музей показва находките, открити при строежа на АМ Хемус и пътя Видин - Ботевград

Археологически находки, открити при строителството на Автомагистрала „ Хемус “ и на Видин - Ботевград, са част от експонатите в националната галерия „ Българска археология 2022 “, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".
Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи изследвания е в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. От 14 февруари в залите на музея ще може да се видят златна огърлица, украшения, стоманени копия и керамични съдове, разкрити от археолозите при реализирането на пътни планове.
При изследване по трасето на Автомагистрала „ Хемус “ край село Бохот, Плевенско са разкрити три археологически структури, които са част от тракийски некропол от ранноелинистическата ера. Сред най-забележимите находки са златна огърлица, шест сребърни фибули с шарнирна структура, две мъниста с човешки лица, направени от стъклена паста, стоманени копия и други При различен обект край село Чавдарци, област Ловеч, са регистрирани голям брой археологически структури и артефакти от интервала на халколита, бронзова, желязна и римска столетия. Открити са керамични съдове, стоманени върхове за копия, украшения и други находки, свързани с бита и облеклото на популацията.
По трасето на пътя Видин - Ботевград, в региона на Ружинци, е проучено праисторическо населено място от ранния халколит - първа половина на V хиляди прочие Хр. Разкритите здания са с четириъгълна форма с строеж на основата от дърво и глина. В изложбата са показани още каменни оръдия на труда - тесли, брадви, длета, каменна тежест и гривна.
През 2023 година за археологически изследвания на изграждащите се огромни пътни планове от бюджета на АПИ са планувани близо 10 млн. лева За запазване на културно-историческото завещание ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „ Хемус “, както и в землището на с. Дърманци, в сектора Мездра - Ботевград. През тази година ще бъде осъществявано археологическо наблюдаване и при строителството на Автомагистрала „ Европа “ в правата сред Сливница и София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР