Археологът-любител Мариуш Степиен с помощта на металотърсач е открил в

...
Археологът-любител Мариуш Степиен с помощта на металотърсач е открил в
Коментари Харесай

Шотландец откри съкровище на 3 000 години

Археологът-любител Мариуш Степиен благодарение на металотърсач е разкрил в Шотландия артефакти от бронзовата ера, заяви „ Гардиън”.

Сред находките има комплект конски амуниции и меч на към 3 000 години.

Откривателят признава, че е „ на седмото небе” от благополучие.

Според изданието, в края на юни Степиен е взел участие дружно със свои другари в разкопки, когато се натъкнал на металните предмети на дълбочина метър и половина. Сигналът от металотърсача бил толкоз мощен, че той съобщил за откритието на специалистите от организацията „ Treasure Trove”.

Древно златно богатство откриха археолози в Девня

Професионалните археолози се отзовали неотложно и изследвали мястото в продължение на съвсем един месец. През това време откривателят и приятелите му работили дружно с тях, защото желали да вземат участие в разкопките от начало до край, предава "Канал 3 ".

Учените са разкрили меч, спретнат в ножница и декориран с ремъци и катарами, капачки от колелата на антични файтони, както и останките от декоративна „ висулка дрънкалка “, която е била закрепвана за конската сбруя – първата, открита в Шотландия, и третата във Англия.

Според ръководителя на „ Treasure Trove” Емили Фрийман, откритието е от общонационално значение, защото в Шотландия има напълно малко находки от бронзовата ера.

„ За нас това беше прелестна опция освен да възстановим бронзовите артефакти, само че и органичните материали”, споделя тя. Предстои да бъдат оценени артефактите и да се обясни, за какво са били закопани точно там.

We're delighted to announce the discovery of a significant Bronze Age hoard in the Scottish Borders. #Responsibledetecting allowed for assessment of the hoard in situ but there is plenty of exciting work still to be done. pic.twitter.com/ManjrTxpoA
— Treasure Trove Unit (@TTUScotland) August 10, 2020
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР