Арх. Славчева: 4 фирми изготвиха проекта за ремонта на ул.

...
Арх. Славчева: 4 фирми изготвиха проекта за ремонта на ул.
Коментари Харесай

Три фирми спечелиха поръчките за 21 млн. лева

Арх. Славчева: 4 компании изготвиха плана за ремонта на ул. "Калофер " На ул. "Калофер " си мерят бордюрите с рулетки Елтабло цъфна в средата на ремонтирана улица
Три компании са наети от община Пловдив за реорганизация, рехабилитация и благоустрояване на междублоковите пространства, улици, булеварди и площади в карето сред бул. „ Княгиня Мария Луиза ”, ул. „ Митрополит Панарет ”, бул. „ Марица юг ” и „ Източен ”. Проектът е направен в осъществяване на интегрираните проекти за градско развиване и финансиран с безвъзмездната помощ по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.

Ремонтите в квартала дружно с озеленяването, енергоспестяващо улично осветяване, детски и спортни площадки костват 17 607 876 лв. без Данък добавена стойност, или с включен налог 21 129 451 лв..

Изпълнителите са известните у нас компании - „ Драгиев и ко ”, „ Пътища Пловдив ” АД и „ Агромах ” ЕООД, която е със седалище в с. Бело поле, община Благоевград. Договорите бяха подписани през 2018 година след извършен търг за социална поръчка, разграничена на три обособени позиции. Проектът, както и изискванията за публичната поръчка са готови в дирекциите, подчинени на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. И трите контракта с изпълнителите са подписани от зам.-кмета по културата и туризма инж. Александър Държиков.

Поръчката потегли с провал -

механически неточности в документите, вследствие на което инж. Кацарски я спря, до момента в който се поправят пропуските. На търга бяха се явиха 14 претенденти от цялата страна. Оферти внесоха и локалните „ Пътинженеринг ” и „ Запрянови - 03 ”, само че не бяха класирани. След оповестяване на резултатите нямаше обжалване.

С контракт от 22 юни 2018 година на компания „ Драгиев и ко ”, представлявана от инж. Цанко Драгиев, са предоставени строително-монтажните работи за 7 085 942 лв. (или за 8 503 130 лв. с ДДС) при тръжна цена 7 092 403 лв. без Данък добавена стойност. Фирмата има 210 дни за реконструкцията на бул. „ Марица юг ” от Водна палата до Адата, ремонт на тротоари по бул. „ Кн. Мария Луиза ”, реорганизация на цялата зона до Понеделник пазара - ул. „ Патриарх Евтимий ”, „ Света гора ”, „ Георги Раковски ”, „ Съединена България ”. В контракта е включено благоустрояването на крайречната алея и на градинката против църквата „ Света Петка ”.

Реконструкцията на бул. „ Марица юг ” е приключена

доста преди контрактувания период - за два месеца и половина, като придвижването беше пуснато още на 15 септември. Далеч преди периода строителите завършиха и с обновяването на зоната към Понеделник пазара.

Договорът с компания „ Агромах ” ЕООД, представлявано от Виктор Велев, е подписан на 27 юни 2018 година При оповестената от община Пловдив лимитна стойност 5 526 302 лв. без Данък добавена стойност сдружението от с. Бело поле печели втора обособена позиция с офертата за 5 400 271 лева без Данък добавена стойност, или за 6 480 325 с включен налог. В контракта са включени поправки на 21 улици, измежду които са „ Марагидик ”, „ Стойчо Мушанов ”, „ Д-р Селимински ”, „ Княз Черказки ”, „ Мортагон ”.

Договорът с „ Пътища - Пловдив ” АД, представлявано от Маргарита Попиванова, е подписан в същия ден - на 27 юни 2018 година При началната цена на трета обособена позиция в размер на 5 202 138 лв. компанията дава оферта за 5 121 663 лв. без Данък добавена стойност, или за 6 145 996 лв. с включен налог. Според контракта има ангажимент за поправки на 11 улици, измежду които са „ Весела ”, „ Ламартин ”, „ Асен Златаров ”, а също по този начин и за реорганизация на тротоари по бул. „ Шести септември ” от Чифте баня до бул. „ Източен ”.

Двете компании - „ Пътища Пловдив ” АД, преименувана неотдавна в Европейски пътища, и „ Агромах ” ЕООД работят дружно. Двете са

спечелили търга със удивително къс период - 120 дни.

Това значи, че в края на декември или доникъде на януари би трябвало да приключат ремонтите.

От „ Пътища Пловдив ” АД изясняват, че се работи интензивно, само че в хода на осъществяването на поръчката се появяват неизбежни при всеки ремонт проблеми. Така на ул. „ Георги Мамарчев ” да вземем за пример се оказа, че би трябвало да се подмени водопроводът, тъй като етернитовите тръби аварират, само че промяната им не беше включена в плана. По същата причина - че ВиК липсва в плана - на множеството от улиците в този квартал ще има нова настилка и под нея остарели тръби.

Според зам.-кмета инж. Димитър Кацарски не беше възможно община Пловдив да кандидатства за промяна на тръбопровод и канализация по тази форма за възстановяване на градска среда. На бул. " Марица юг ", чийто главен ремонт е включен в същия план, бяха актуализирани и подземните връзки, което значи, че това би могло да стане и на всички други улици в квартала, с цел да не се разкопават на следващия ден поради повреди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР