Арх. Радо Тодоров ръководи една от най-бързо развиващите се проектантски

...
Арх. Радо Тодоров ръководи една от най-бързо развиващите се проектантски
Коментари Харесай

Хотелът трябва да излезе от стереотипа, за да бъде успешен

Арх. Радо Тодоров управлява една от най-бързо разрастващите се проектантски компании в България - „ RT Consult ”-Пловдив, и “Buro International “, основано в София. Както и офиси във Фрайбург - Германия и Дубай. Екипът му наброява 50 архитекти, профилирани във всички сегменти на проектирането и дизайна.

Бюрото затвърди позициите си като водач в жилищната, индустриалната и хоспиталити архитектура както в България, по този начин и отвън страната. „ RT Consult ltd. ” е специализирала също по този начин в хотели и хотелски комплекси и има опит в работата с разнообразни марки като IHG, Hilton, Radisson, SOL Melia и други

- Арх. Тодоров, вашето име стои зад плана на Holiday Inn Plovdiv, който е част от IHG. Промениха ли се напоследък трендовете в проектирането на един градски хотел и по какъв начин?

- В последните години се следи внезапна смяна в цялостната идея за структурирането на един хотел - от лобито до самата стая. Това е наложено от поколението милениум, което е новият водещ клиент. Затова през днешния ден упованията са въздействието на това потомство върху дизайна на хотелите и ризортите да продължи да постанова съществени промени.

За този нов сегмент клиенти, които съставляват 1/3 от пазара сега, а до 2040 година ще бъдат над 50%, упованията от една хотелска стая, без значение дали тя е в ниския или високия клас, се разграничават радикално от наложените до момента стандарти.

- Ако се съсредоточим върху разликите, къде са те в чисто дизайнерски проект?

- Различното може да се забележи по „ новите “ лобита. От места за „ прекосяване “, за чек-ин и чек-аут преди време, през днешния ден те към този момент са ядрото на хотела. Големите рецепции са сменени от ниски маси за настаняване на гостите. Дизайнът на лобитата е доста по-уютен и подготвя гостите на хотела да прекарват повече време в него. Посетителите ги избират, с цел да се освежат с нещо от лоби бара или с цел да поработят отдалечено.

Тази наклонност в лоби зоната води със себе си и смяната към основаването на по-зелена среда, която набира скорост в международен мащаб. Фокусът е преместен от мебелите и аксесоарите към зеленината - големи дървета и растения, в това число водопади са първото, което прави усещане на гостите на хотелите от ново потомство. Проучване демонстрира, че този вид дизайн притегля и други клиенти, с изключение на гостите на хотела, които желаят да прекарат времето си тъкмо в такава среда. Toва спомага за бързото възвръщане на инвестицията, както и спомагателната рентабилност за вложителите.

Откъм дизайн промени могат да се видят и в огромните СПА центрове. Днес процедурите в тях са ориентирани повече към здравето, а освен към процедурите за разкрасяване. Също фитнес залите - от дребни пространства в неподходяща част на хотела те се развиха в огромни и добре оборудвани зони, които подготвят гостите към спорт.

- Днес от ден на ден приказваме за така наречен " умни " здания. " Поумняха " ли и хотелите?

- Определящо за хотелите от ново потомство са модерните технологии. Високоскоростният интернет в стаята от дълго време е стандарт, а не изключение. За образец ще дам 5* хотел в Дубай, върху който работим - в него изборът за метод на престояване е оставен напълно в ръцете на клиента. Той може, още преди да дойде в хотела, да съобщи смарт телефона си, с който да направлява свободно из хотела. Това му разрешава да управлява, поръчва и заплаща, без да се постанова да комуникира с нито един човек от личния състав.
Ето това е ключът към стаята, към “room service ”, към скрития в стената “service ”, където му се доставя всичко - от прането на облеклата до клуб сандвича.

- Нека обобщим: коя е сполучливата формула за положителния мениджмънт на един хотел през днешния ден?

- Днес нашата цел като архитекти е да напаснем средата към един динамичен младеж, който е извънредно осведомен и праволинеен що се отнася до улеснение и нови технологии.

За да бъде сполучлив дизайнът на един съвременен хотел, той би трябвало да излезе от стандартите и наложените правила и да обследва от близко държанието на евентуалния клиент. При това да го направи в доста посоки - от метода на развлечение и отмора до метода на работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР