Арх. Иван Шишков - подалият оставка от поста главен архитект

...
Арх. Иван Шишков - подалият оставка от поста главен архитект
Коментари Харесай

Архитект, подал оставка след смъртта на дете, и авторът на скандала “Ало, Банов” съветват регионалната министърка

Арх. Иван Шишков - подалият оставка от поста основен проектант на регион “Триадица” поради убитото от ток в улична шахта дете при започване на годината, е назначен за консултант на служебния районен министър Виолета Комитова.

Още петима заемат от към седмица такива постове в министерството: Ангел Ангелов, Цветана Герджикова, Атанас Паскалев, подп. Валентин Граматиков и арх. Георги Коларов, научи “24 часа”.

От Министерство на регионалното развитие отхвърлиха в границите на работния ден във вторник да потвърдят назначенията.

Арх. Шишков, с който “24 часа” се свърза, обаче удостовери, че от предишния петък е назначен на трудов контракт като член на политическия кабинет в министерството, както и останалите 5-има души.

“Аз имам 20-годишен опит в градоустройството и по тази причина бях поканен”, изясни той.

В продължение на към 12 година Шишков бе основен проектант на регион “Триадица”. Засега той е единственият човек, който се раздели с поста си след гибелта на 16-годишния Людмил, погубен от токов удар от шахта на многолюден столичен бул..

Това се случи на 14 февруари, когато детето е стъпило върху шахтата. То почина на място и след това се оказа, че повода е в електрически кабел, който е захранвал близкия павилион.

При многочислените инспекции енергото, общината и болница “Св. Иван Рилски”, която има контракт с павилиона, си прехвърляха топката. Следствието по случая към момента не е завършило.

Тогава се оказа, че позволение за свързването на павилиона към електромрежата е обещано от районната община, по-точно от основния проектант. Арх. Шишков обаче съобщи, че е подал оставка по морални аргументи, тъй като усещал съмнение от страна на Столичната община към него. Обясни също, че не е подписвал документа, който дава позволение за свързване на павилиона, а това е било направено в негово неявяване от заместничката му.

Другият консултант на министър Комитова - Ангел Ангелов, е някогашен чиновник на две министерства – на образованието и на културата. Именно той бе в основата на абсурда “Ало, Банов”. В началото на 2019 година евродепутатката Елена Йончева популяризира запис на телефонен диалог, от който трябваше да проличава, че още като зам.-министър на културата Боил Банов е опростил 700 хиляди лева наказателна клауза на строителна компания за ремонта на Ларгото в София. По-късно стана ясно, че записът ѝ е възложен от Ангел Ангелов, който на собствен ред описа пред медиите, че е бил унизен душевен и рекетиран на работното си място в Министерството на културата и е подал сигнал за това до прокуратурата. Ремонтът на Ларгото също бе обект на инспекция от прокуратурата, която обаче бе прекъсната. По другата не е известно да има резултат до момента.

Цветана Герджикова пък е някогашен шеф на Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж”, която бе отстранена от поста си по време на предходния длъжностен кабинет от служебния министър на образованието проф. Николай Денков, който и в този момент е длъжностен министър. Тогава тя изясни, че е подала сигнал до Главната ревизия на Министерския съвет, тъй като не е съгласна да носи отговорност за неточности, позволени от предходни ръководители. “24 часа” се свърза с Герджикова, която не отхвърли за назначението си, само че се извини, че не може да приказва.

Атанас Паскалев е специалист по водоснабдяване и канализация, до неотдавна бе зам.-председател на браншовата организация.

Подполковник Валентин Граматиков е бил началник на отдел “Финанси” на Националния боен университет “Васил Левски” във Велико Търново.

Шестият човек - арх. Георги Коларов, е един от водещите проектанти в “Техноекспортстрой”, създател е на редица знакови административни здания из цяла България.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР