- Арх. Балчева, кметът Здравко Димитров повдигна въпроса за възможността

...
- Арх. Балчева, кметът Здравко Димитров повдигна въпроса за възможността
Коментари Харесай

Арх. Невена Балчева: Трафикът ще блокира, ако от ВиК не прем...

- Арх. Балчева, кметът Здравко Димитров повдигна въпроса за опцията Южен обходен колектор да се построява в новото платно на бул. „ Александър Стамболийски”, за което към момента няма решение. На Дирекция „ Общинска собственост” е разпоредено да показа отчет за парцелите, които попадат в новата регулация. Каква е готовността с отчуждаването на този бул.?

- Имотите са обследвани. Подготвили сме информация за положението на собствеността от южната страна на булеварда, с която кметът ще се запознае. Не знам от кое място ще мине трасето, само че съгласно мен

не е сполучлив вид строителните работи да се правят в съществуващото платно.

Това ще сътвори огромни усложнения в трафика. Най-добре е колекторът да мине по новото трасе от южната страна на бул. " Александър Стамболийски ". Мисля, че осъществяването на плана би могло да се стартира от сектор, където няма нужда да отчуждаваме непознати парцели, тъй като са общински. Този сектор е много дълъг и планът може да се осъществя, до момента в който в идващия тече процедурата за отчуждаване.

- Може ли бързо да се извършат тежките процедури по отчуждаване, с цел да не пречат на работата, в случай че до това решение се стигне?

- Отчуждаването е включено в общинската стратегия. Има разнообразни варианти за процедурата, само че това е първокачествен обект и в тези случаи законът дава право за авансово осъществяване на нормативен акт. Има разновидности да се съкратят периодите за отчуждаването, в случай че Общинският съвет одобри, че този обект е от първостепенно значение. Специалистите ще се опитат да създадат логистиката на ВиК, с цел да бъде осъществен този план и да бъдат спестени огромните неудобства на пловдивчани, които неизбежно ще последват поради строителните работи в съществуващото платно. Южната част на града ще бъде блокирана.

- Колекторът се проектира. Възможно ли е да се промени този план? Питам ви като проектант.

- Не съм осведомена с плана на ВиК. Разбира се, че екипът на Общината държи да се избере най-удачен вид, да не се блокира градът, и това е вярна позиция. От моята позиция планът може да се извършва на стадии, до момента в който текат процедурите. За страдание,

30 години никой нищо не е направил за отчуждаванията край този бул..

В рамките на две години от сегашния мандат няма по какъв начин да се свърши всичко. Екипът ни работи по отчуждаването и има разновидности да го проведем в съкратени периоди. За няколко месеца свършихме много работа - на финала сме на отчуждаването и на ул. „ Царевец”, и на бул. " Васил Априлов ", и на „ Даме Груев”.

- На последната сесия общинските съветници отхвърлиха да одобряват изменението на проекта за устройство на територията на ул. „ Кукуш”, което се подхваща по отношение на идното създаване на пробива под Централна гара. Мотивът за върнатото предложение е, че в проекта не е планувана връзката с Бетонния мост, все едно тя не съществува в бъдеще. Защо тази връзка не е посочена в Подробен устройствен план?

- Връзката с

Бетонния мост съществува и тя е регулационно регламентирана.

Съоръжението е включено както в Общия организационен проект от 2007 година, по този начин и в плана на обновения вид на Общ устройствен план. Бетонният мост е заложен и в плана на ПИРО (План за интегрирано развиване на община Пловдив за 2021-2027 г.) Единственото, което ще създадем, е да използван тези документи към предлагането за Подробен устройствен план - ул. „ Кукуш”, и още веднъж ще го внесем за разглеждане в Общинския съвет. В комисиите това беше обяснено, само че евентуално съветниците желаят да се убедят, че такива документи в действителност съществуват.

- Може ли администрацията да подсигурява на общинските съветници, че връзката с Бетонния мост ще бъде непокътната?

- Пътните връзки са регулационно регламентирани както от южната страна на моста, по този начин и от северната. Ако оборудването се реконструира, нивилетното привързване е предмет на капиталов план, а не на подробни устройствени проекти. Проектът е в развой на правене. Въпрос е на капиталово изследване по какъв начин ще бъдат решени методите и връзките със постройките и връзките в тази зона постройка, в случай че горното строение на Бетонния мост се подвига на по-голяма височина според от типа на структурата. Отново наблягам, регулационно този проблем е решен, всичко останало е въпрос на капиталовия план и обезпечаване на нужното финансиране. Идеен план на моста към този момент беше показан обществено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР