Аргументите на управляващите да не отваря за промени Изборният кодекс

...
Аргументите на управляващите да не отваря за промени Изборният кодекс
Коментари Харесай

Какво да се направи за тези, които ще се разболеят от COVID-19 преди изборите

Аргументите на ръководещите да не отваря за промени Изборният кодекс в последния миг не са основни. Това разяснява пред БНР Стоянка Балова, изпълнителен шеф на Института за обществена интеграция. Организацията следи изборите у нас към този момент 10 години.

"В годините обратно от 2014 година, когато беше напълно признат и изменен новият Изборен кодекс, до 2020 година той е признат и допълван 19 пъти Голяма част от измененията са ставали директно преди изборите, броени месеци преди изборния ден ", акцентира тя в предаването „ Преди всички “.

"И това постоянно е пречело да се прави разбор на законодателството, защото то постоянно е било променяно директно преди изборите. Освен Законът за изключителното състояние, регламентиращ гласуването на поставените под карантина, е редно да се промени малко и Изборният кодекс ", счита Стоянка Балова.

Според нея е доста значимо да се намерения за 14-дневния период, който е условие за подаване на завление за преносима секция.

„ Поне този период би трябвало да бъде „ пипнат “, защото никой не може да подсигурява, че в този период и до самия избирателен ден няма да се разболее от Covid-19. По този метод ще бъдат лимитирани немалка част от самите гласоподаватели “, акцентира Балова.

"Следва да се акцентира на образованието на членовете на секционните изборни комисии. Ако до този миг е имало доста малко аварийни членове, то в този момент е належащо да има повече претенденти за членове на комисии, които да преминат образование ", изясни още тя.

Балова не вижда проблем за отдалеченото образование на комисиите, което е добра концепция предвид на дребното време до датата на парламентарните избори. По думите ѝ може да се намерения и за електронна регистрация на наблюдаващи и покровители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР