Арестуваният преди ден български генерал от резерва Валентин Цанков е

...
Арестуваният преди ден български генерал от резерва Валентин Цанков е
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Арестуваният генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина

Арестуваният преди ден български военачалник от запаса Валентин Цанков е прочут от години като Вальо Шпионина, описа някогашният министър на защитата Бойко Ноев пред Нова тв.

" Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е прочут като Вальо Шпионина, всичко го знаят като подобен. И доста откриватели и анализатори са писали за него и неговата активност. В този миг (главният прокурор Иван) Гешев прави циркове и това е ясно за всички ", изясни Ноев.

В отговор на въпрос за какво е бил прочут като Шпионина, Ноев отговори: " Приемете го като подигравка, както имаше един анекдот - за Гаребед шпионина, който живее на третия етаж ".

Преди ден прокуратурата разгласи, че е разкрила следващ съветски посланик в България като разузнавач, който обаче е бил човек за взаимозависимост на български военачалник от запаса, изнасял секрети в интерес на Русия. Генералът разкривал държавни секрети на Русия от 2016 година насам и по тази причина е задържан.

По неофициална информация уличеният е генералът от запаса Валентин Цанков, който е прочут със своите проруски позиции. Българските управляващи реагираха с оповестяването на двама съветски дипломати за личност нон-грата.

Ген. Цанков е бил шеф на дирекция в Министерството на защитата и аташе по защитата в Лондон и Вашингтон, консултант в НАТО и консултант на министъра на защитата в кабинета „ Орешарски “ Ангел Найденов (БСП).

Дипломатическата му кариера е завършила, откакто Комисията по досиетата оповести, че е бил щатен чиновник на военното разузнаване по комунистическо време. Тогава той е отзован от посолството във Вашингтон. Към момента на ареста е бил деятел в неправителствената Асоциация на сухопътни войски и е прочут с проруски позиции.

Още в сряда ръководителят на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Атанасов разяснява сбито.

“Гешев се пробва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, тъй като е пред закриване “, изясни той. Същият ден правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложение за уволнението на Гешев.

" Прав е Атанасов, че това е претопляне на остаряла гозба. Да се направи последователност на неочакваните пробуждания на прокуратурата, когато стартират да провиждат рушки шпиони в България. Забелязва се една корелация. Обикновено те виждат съветски шпиони, котано или се визира профилираното правораздаване, или се установяват недостатъци на основния прокурор ", разяснява и правосъдния министър Надежда Йорданова в предаването " Денят с Веселин Дремджиев.

През последните две години и половина България е оповестила общо девет съветски дипломати за личност нон-грата, което всякога се случваше след “разкрития “ на прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР