арестуван след тежката влакова катастрофа, е признал, че е допуснал

...
арестуван след тежката влакова катастрофа, е признал, че е допуснал
Коментари Харесай

Началникът на гарата в Лариса е признал, че е допуснал грешка


задържан след тежката влакова злополука, е признал, че е позволил неточност. Мнозина в южната ни съседка обаче приканват да не се хвърля върху един човек цялата виновност за неподдържаната с години железопътна мрежа.

Кадри, с които bTV разполага, демонстрират какъв брой мощен е бил челният удар сред влаковете. При конфликта избухва голям пожар. Във първите вагони са Лазос от Халкидики и Теодор от Катерини. Само по bTV мъжете описаха по какъв начин са чупили прозорци, с цел да се спасят.

“Чух доста мощен тон и ударната вълна ме повали на земята. Паднах встрани. Когато отворих очи, видях, че целият вагон се прекатурва и отива нагоре. Беше толкоз мрачно. Пълна мрачевина. В миг стана толкоз безшумно, никакви гласове. Пълен мрак - имаше бял дим от едната страна и плясъци от другата ”, описа 59-годишният Теодор Кацюлис.

“Бях в третия вагон. Изведнъж се чу доста мощен удар и стана мрачно. Много мрачно. Усетих дим. Блъсках по прозореца, с каквото открих, само че не съумях да счупя стъклото. Едно младо момче съумя да разбие прозорец с пожарогасителя и по този начин се измъкнах. Имам счупено ребро, изгубих слуха си на дясното ухо. Но съм късметлия и съм признателен да Богородица, че съм жив и че се спасих ”, добави Лазос Папазисис.

Доброволци и спасители към този момент второ денонощие търсят оживели.

" Около 20 души са към момента в неопределеност, само че не знаем дали има и още хора под ламарините “, изясни Никос Зигурис.

Пожарникари и спасители не стопират работа, даже през нощта.Гръцката медиа " Прототема " популяризира аудиозапис на последните секунди от диалога сред машиниста на авариралия трен и началника на гарата.

Машинист: Василий, потеглям ли?

Началник на гарата: Тръгваш си, тръгваш.

Машинист: Готово, добър вечер.

Началник на гарата: Хайде, добър път!

Началник на гарата: Трябва ли да се върна?

Началник на станция - Не, не, както е, тъй като 1564 следва.

Служител на жп гарата (ключар) - Готово, добре, оставям го както е диагоналът.

Според жп специалисти повода за тежкия случай не е единствено човешка неточност, само че и неприятната инфраструктура и ръчната сигнализация на железниците.

" Познавам доста добре гръцките железници и бих споделил, че това е систематична неточност! Определено равнището на гръцките железници е по-лошо от българското- като фрагменти, инфраструктура и даже като организация ", съобщи проф. Симеон Ананиев от Асоциация на железопътните предприятия.

Десетки незабавни медици вадят 40 заклещени хора от горящите влакове.

„ Събрахме всички коли за спешна помощ от целия район и тук дойдоха 40 незабавни автоколона и екипи от лекари. Около 40 от потърпевшите успяхме да транспортираме до двете лечебните заведения в Лариса “, съобщи президентът на Съюза на незабавните медици и парамедици Янус Гулас.

Двамата българи, които пострадаха в злополуката, са добре и без съществени пострадвания, заяви генералният ни консул в Солун.

„ Българите са посетили единствено лечебно заведение. Изписани са незабавно. Нямат пострадвания, на домашно лекуване са “, изясни Антон Марков.

Разследването за аргументите за злополуката продължава
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР