Арестите на руския опозиционер Алексей Навални са политически мотивирани, реши

...
Арестите на руския опозиционер Алексей Навални са политически мотивирани, реши
Коментари Харесай

Арестите на Навални са политически мотивирани, реши Съдът в Страсбург

Арестите на съветския опозиционер Алексей Навални са политически стимулирани, реши Европейският съд по правата на индивида, заяви съветската работа на Би Би Си. 
 Не разрешиха на Навални да напусне Русия, с цел да чуе решение по дело в Страсбург
Решението е по иск на Навални за седем ареста сред 2012 и 2014 година

Съдът реши, че в тази ситуация има нарушаване на Европейската спогодба по правата на индивида. 

Преди близо две години Съдът в Страсбург присъди на политика обезщетение от 63 500 евро за нарушение на правото му на заслужено правосъдно произвеждане. Тогава обаче съдът не призна, че е нарушен член 18 от Конвенцията за ограничение на права и свободи, както е в този случай. 

Единственият съветски жител, на който Европейски съд по правата на човека е признал публично политическо гонене, е медийният магнат Владимир Гусински. През 2004 година Съдът в Страсбург призна за политически стимулирано задържането му през 2000 г. 

Съдът към този момент три пъти присъжда обезщетения на Навални. През 2015 година Русия му изплати 26 000 евро за 15 дни арест, през 2016 година - 56 000 евро по делото " Кировлес ", а през тази година - над 4 млн. рубли по делото " Ив Роше ".

Алексей Навални трябваше да замине за Страсбург във вторник, с цел да чуе решението на съда. Той беше спрян обаче на летището, защото е била издадена възбрана да напуща страната, за което не е бил известен и не са били посочени аргументите за наложената възбрана. 

След инспекция се оказало, че възбраната е поради почнало изпълнително произвеждане против него по отношение на дължими по делото " Кировлес " 2 146 000 рубли. Производството е почнало на 9 ноември, само че той не е бил известен за това, поради което е решен да заведе дело. 

Той е съумял същия ден да заплати сумата и в сряда сутринта е отпътувал за Страсбург. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР