Арестът на Павел Дуров е показателен, защото на територията на

...
Арестът на Павел Дуров е показателен, защото на територията на
Коментари Харесай

Никола Тулечки: Намесването на свободата на словото в случая с ареста на Павел Дуров е недоразумение

Арестът на Павел Дуров е индикативен, тъй като на територията на Европейския съюз приложения и услуги с подобен мащаб и въздействие като една обществена медия, би трябвало да съблюдават законодателството на Европейския съюз. Намесването на свободата на словото в съответния случай за мен е едно неразбирателство, което произлиза от липса на модерация. Тук не става въпрос за език на омразата, нецензурно държание или дезинформация, а за много по-сериозни закононарушения, които се употребяват в тази платформа. Това сподели за предаването “ България, Европа и светът на фокус " на Радио “Фокус " Никола Тулечки от “Данни за положително ".

" В Европа и в Съединени американски щати има един принцип  че обществени медии и снабдители на услуги не могат да се държат виновни за активността, която се прави в тях. Но притежателите носят отговорност, когато управляващите посочат, че приложението или услугата, която се предлага се употребява за осъществяване на закононарушение и притежателят е длъжен да спомага. В случая с Дуров е тъкмо това, поискали са подпомагане, това подпомагане може да е в доста връзки - даване на информация, IP адресите на избрани консуматори, обвинени в еди какво си закононарушение. Да се затвори кибер група, тъй като в нея се провежда тормоз на малолетни деца, примерно. В подобен случай към този момент, поради, че той е отговарял за приложението, може да бъде измамен под отговорност ", означи Никола Тулечки.

Роденият в Русия бизнесмен Павел Дуров живее в Дубай, където е основана и платформата “Телеграм ". " Арестът му повдига въпросът - по кое време и по какъв метод ще стартира да се имплементира новото законодателство, което контролира активността на тези платформи. Това е Законодателен акт за цифрови услуги, който към този момент е почнал да работи, деен е в България, само че към него е нужно да се приравнят няколко подзаконови акта, да стартират да работят няколко регулатора. Необходими са  наредби и ред за кандидатстване в другите функции. Очакваме Законодателният акт за цифрови услуги да стартира да работи в България, с цел да има по-голям надзор и въздействие върху активността на тези платформи и държанието на някои недобросъвестни консуматори в тях. Интересно е по какъв начин ще се развие пропагандата по ареста на Павел Дуров, тъй като има благоприятни условия за дезинформация и внушения, както със свободата на словото. Социалната медия е сензитивна тематика за хората и те реагират.  Всяка платформа, която е на частна компания има право да взима решения какво може да се случва в нея или не ", акцентира Никола Тулечки.

Според него най-удачната развръзка на случая “Павел Дуров " е, че “Телеграм " ще стартира да кооперира много по деликатно с управляващите на територията на Европейски Съюз, което ще направи средата една концепция по-сигурна и ще има по-малко злоупотреби в приложението, което е и задачата на това законодателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР