Арестът и лишаването от свобода на рапъра Пабло Хасел провокира

...
Арестът и лишаването от свобода на рапъра Пабло Хасел провокира
Коментари Харесай

Безредици заляха Испания след присъдата на рапъра Хасел

Арестът и лишаването от независимост на рапъра Пабло Хасел предизвика втори следващ ден на вълнения и полицейски акции по време на митингите, проведени в разнообразни елементи на Испания. До съществени безредици се стига в актовете за поддръжка на рапъра в Барселона, Леида и Жирона, към които са добавени нови протести в Мадрид и други градове като Гранада, оповестява БГНЕС, като цитира испанската национална телевизия RTVE.
Рапърът е наказан за апели към тероризъм и обиди към короната в обществените мрежи на девет месеца затвор и присъдата е ефикасна, тъй като има друга от преди две години за сходни действия.

До среднощ има задържани най-малко 29 души в Каталуния, 19 в Мадрид и четирима в Гранада. В столицата на 35 служители на реда и още 20 души, в това число протестиращи и минувачи, е била оказана здравна помощ от екипи на гражданска отбрана. Трима чиновници на реда са откарани в болница. В Каталуния службите за незабавна помощ са приели седем души в Барселона и един в Леида.

С плакати " Отвлечен от страната ", " Всички на улицата! ", " Да си върнем свободата! " или " Пабло Хасел, Свобода ", " Вън правораздаването на Франко " митингите започнаха към 19:00 ч в сряда със засилено полицейско наличие след безредиците във вторник в разнообразни елементи на Каталуния като Барселона, Лерида, Жирона, Вик (Барселона) и Реус (Тарагона), както и във Валенсия.

Говорител на Министерството на здравеопазването на Женералитета на Каталуния удостовери, че при протестите във вторник в Барселона млада жена е изгубила окото си, тъй че ще би трябвало да я оперират и към този момент е подаден сигнал в правозащитните организации.

В митинга в Мадрид, призован от обществените мрежи и който няма позволение от държавното управление, група младежи предизвика подиуми на напрежение и борба с сътрудниците на Националната полиция, по които стартират да хвърлят разнообразни предмети и насочат обиди и закани.

Протестиращите са изгорили контейнери и са бутнали загражденията, които прекъсват достъпа до входа на метрото, който е в развой на създаване. Щетите засягат и павилионите за вестници на площада, цялостни със стъкло от бутилките, които протестиращите хвърлят против полицията. Междувременно, чиновниците на магазините в региона са барикадирани в тях, тъй като протестиращите пробват да обхванат и там.

Някои от протестиращите са изкъртили паветата на площада, които са хвърляли по служителите на реда. Полицията е притиснала най-активните в ъгъла на Пуерта ел Сол и се е наложило да употребява стоп-патрони и сълзотворен газ.

Според данни от Градската полиция в Барселона към 2200 души са излезли на улицата. Регионалната полиция " Мосос де ескуадра " оповестява за демонстрации в централната част на Барселона, където протестиращите стартират да се барикадират и да хвърлят камъни и бутилки по полицейската линия в региона на пл. " Уркинаона " и " Сан Пере ". В магазините в региона също има графити, а по полицейските транспортни средства са хвърляни разнообразни запалителни устройства.

В Жирона също са хвърляни стъклени бутилки и пиротехника в региона на районното ръководство.

В Тарагона друга група протестиращи е блокирала автомагистрала A-7 към Валенсия, а в Леида групите стартират да реалокират контейнери и да ги изгарят на улици наоколо до наказателния център " Понент ".

Най-малко четирима души са задържани в Гранада вследствие на митингите, които доведоха до изгаряне на контейнери на разнообразни улици в центъра на тази андалуска столица и щета на транспортни средства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР