Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България ще повлияе на

...
Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България ще повлияе на
Коментари Харесай

Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ зависи и от арбитражното дело помежду им

Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ против България ще повлияе на решението на компанията дали да допусне влизането на българската страна в договорката. Това мнение изрази шефът в чешкия вестник " Лидове вести " Веселин Вачков пред Българска национална телевизия.

Чешката компания предходната година заведе интернационално дело против България поради " редица интервенции на българските институции, които вредят на активността на ЧЕЗ в България и в дълготраен проект заради сериозната обстановка на локалния енергиен пазар, която не се усъвършенства ". Подобни каузи се водят и от другите две електроразпределителни сдружения след задържането на цената на тока, загуби от непризнати вложения и противоречиви регулаторни решения.

Вачков подсети, че в подписания към този момент прелиминарен контракт сред ЧЕЗ и българското сдружение " Инерком " на Гинка Върбакова има уговорка, която не разрешава на купувача да препродава компанията без единодушието на продавача. " Надзорният съвет на ЧЕЗ би трябвало да реши дали да допусне присъединяване на българската страна. А решението ще бъде повлияно от арбитража - те би трябвало да продадат на страна, с която се съдят. Не съм сигурен, че ще стане елементарно и бързо ", сподели чешкият публицист.

Той изрази изненадата си от това, че договорката е провокирала политически скандал в България и разясни, че в Чехия тематиката е икономическа и се разяснява от позиция на това дали е преференциална за чешката страна.

Вачков сподели, че още през декември две български медии (бел. ред. - една от които е " Капитал " ) са писали накъде върви договорката и по тази причина политиците не би трябвало да са сюрпризирани два месеца по-късно. Именно от тези изявления се е заинтересувала " Лидове вести ", с цел да я проверява от чешка страна. Директорът в чешкото издание акцентира, че се удостоверява и огромната картина, разказана в следствието на " Лидове вести ", и детайлите по договорката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (66)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР