Арбитражното дело, което EVN водеше срещу България в Международния център

...
Арбитражното дело, което EVN водеше срещу България в Международния център
Коментари Харесай

Спечелихме арбитражното дело на EVN срещу България

Арбитражното дело, което EVN водеше против България в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, завърши. Делото беше заведено на 25 юни 2013 година. В него "ЕВН “ АГ (EVN AG) твърдеше, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните сдружения през 2004 година, и като е постановявала стопански голословни решения при регулирането на цените на "ЕВН Електроснабдяване България “ АД и "ЕВН Електроразпределение България “ АД (сега "Електроснабдяване Юг “ АД). "ЕВН “ АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро.

На 10.04.2019 година арбитражният арбитражен съд постанови решение по делото. С решението си арбитражният арбитражен съд отхвърли изцяло всички искове на "ЕВН “ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение. Решението не предстои на обжалване пред различен арбитражен съд в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия, само че в период от 120 дни може да бъде поискана неговата анулация на доста лимитирани учредения, като да вземем за пример липса на пълномощия на трибунала или неспазване на условията за обективен развой.

Както е видно от обществено налични източници на информация, като прессъобщението на "ЕВН “ АГ и известието на уеб страницата на Международния център за разрешаване на капиталови разногласия, информацията, оповестена в някои медии за подписано съглашение по делото, не дава отговор на истината.

Султанатът Оман се отхвърли от исковете си против България поради КТБ. С това всички искания на Държавния авариен фонд на Султаната Оман могат да се смятат за дефинитивно отпаднали, оповестяват от финансовото министерство.

На 22.10.2015 година Държавният авариен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в "КТБ “ АД, заведе интернационално арбитражно дело против Република България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия (дело № ARB/15/43). Държавният авариен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Султанат Оман посредством дейностите на органите на Република България (българското държавно управление, Българската национална банка и българския съд), свързани с слагането под специфичен контрол на "КТБ “ АД и последващото лишаване на нейния лиценз. Държавният авариен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро. След два тура от писмени отбрани, през месец декември 2018 година Държавният авариен фонд на Султаната Оман направи отвод от исковете си против България без опция да ги предяви още веднъж пред този или различен интернационален арбитражен съд.

С това всички искания на Държавния авариен фонд на Султаната Оман могат да се смятат за дефинитивно отпаднали, а делото - завършило в интерес на България.

Република България завършва следващото интернационално арбитражно дело с цялостен триумф. До сегашния миг Република България, представлявана от Министерството на финансите, завоюва седем арбитражни каузи със важен публичен и веществен интерес, последното от които беше заведено от "ЕВН “ АГ. Общият размер на претенциите в завършилите арбитражни каузи възлиза на над 1,5 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР