Арбитражният съд в Стокхолм удовлетвори исканията на „Нафтогаз“ към „Газпром“

...
Арбитражният съд в Стокхолм удовлетвори исканията на „Нафтогаз“ към „Газпром“
Коментари Харесай

„Газпром“ трябва да заплати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара


Арбитражният съд в Стокхолм удовлетвори настояванията на „ Нафтогаз “ към „ Газпром “ по желае за пренос на газ за сумата от 4,673 милиарда $. Според резултатите от двете правосъдни каузи „ Газпром “ би трябвало да заплати на „ Нафтогаз “ 2,56 милиарда $, излиза наяве от известие на „ Газпром “.

„ От декларираните от „ Нафтогаз “ претенции за заплащане на сумата от 17 милиарда $ арбитражният съд удовлетвори претенции за сумата от 4,673 милиарда $ по отношение на подаването на газ за пренос до европейските консуматори в по-малки количества от плануваните по договорите.

Предвид сумите, присъдени в интерес на „ Газпром “ по контракта за доставка, арбитражът компенсира насрещни вземания, при което „ Газпром “ е задължен да заплати на „ Нафтогаз “ сумата от 2,56 милиарда $ “, се споделя в известието.

По-рано в сряда „ Нафтогаз “ заяви за окончателното решение на арбитражния съд в Стокхолм и за аналогична сума.

Стокхолмския трибунал излезе с решение през декември по разногласието сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ във връзка с контракта за доставка на съветски газ за Украйна. Съдът задължи „ Нафтогаз “ да заплати на „ Газпром “ от порядъка на 2 милиарда $ за към този момент доставеният газ, а също по този начин намали годишният размер по договорите до равнището от 5 милиарда куб м природен газ, само че остави клаузата „ вземи или заплати “ за 80 % от това количество, т.е. до 4 милиарда куб м.

Не по-малко значимо е и решението на арбитражния съд в Стокхолм, с което се отклоняват настояванията на украинската компания „ Нафтогаз “ за нарастване на цените за пренос на природен газ от Русия и за изменение на контракта за пренос на газ в сходство с украинското законодателство. „ Арбитражът откри, че към контракта не предстои използването нито на европейското, нито на украинското антимонополно законодателства “, се споделя в известието на съветския газов тръст.

Руската компания „ Газпром “ и украинската „ Нафтогаз Украйна “ през юни 2014 година предявиха претенции една против друга в Арбитражния съд в Стокхолм.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР