Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата

...
Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата
Коментари Харесай

Арбитраж: Домусчиеви дължат 25 млн. лв. за Български морски флот на държавата

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че компанията притежател на „ Параходство Български морски флот “ АД – „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД, дължи на страната малко над 25,3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация, съобщи правният уебсайт „ Лекс “.

Агенцията за обществените предприятия и надзор (бившата Агенция за приватизация) претендираше от купувача на БМФ над 52,2 млн. лв..
Обвинение: Държавата е дала опция на Домусчиев да управлява и нейния дял в БМФ
" Как по този начин от 2008 година, незабавно след приватизацията до 2016 година страната е имала представител в управителния съвет на Български м...
Прочети повече
По информация на „ Лекс “, решението от близо 60 страници, е постановено единомислещо от арбитражния състав.

Делото пред Арбитражния съд стартира през октомври 2019 година, откакто организацията предявява неустойката и „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД завежда негативен установителен иск. Купувачът твърди, че не дължи желаните от организацията 52,2 млн. лв., в това число е навел доводи, че уговорената в контракта за приватизация наказателна клауза е оскъдна, а и при всички случаи е извършил надалеч повече от това, което организацията е зачела.

Договорът за приватизацията на БМФ е от август 2008 година Тогава 70% от него бяха продадени на германско-българския консорциум " Кей Джи маритайм шипинг " против 440.1 млн. лв.. През 2013 година притежател на сдружението стана българският сътрудник и поръчител в договорката - " Адванс пропъртис " ООД. Това е холдингът, който сплотява огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Спорът сред купувача и организацията е за поддържане на средногодишен общ тонаж на корабите на сдружението не по-малък от 1 300 000 DWT, за период от 10 години.
Защо страната разрешава присъединяване в публични поръчки на компании на Домусчиеви при спор за дължими милиони?
Сагата с неустойката за приватизацията на " Български морски флот " (БМФ), която дължат братя Домусчиеви продължава към този момент пета година. Въп...
Прочети повече
По делото, с изключение на две подробни сложни експертизи, с които арбитражният състав се е съобразил, са разпитани очевидци на страните и са признати десетки писмени доказателства, които удостоверяват, че регистрирания от „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД и действително поддържан в „ Параходство Български морски флот “ АД междинен тонаж на корабите, е бил с над 200 хиляди тона по-голям от този, който е приела Агенцията за обществените предприятия и надзор.

По данни на сдружението, към сегашния миг, то има флот от близо 1 500 000 DWT, при междинна възраст на корабите от 7 години.

Искът на страната беше заведен безусловно в последния миг. Официална преписка в границите на държавната администрация демонстрира, че подозрителна роля като фактор, който забавя развой, има наследникът на Валери Симеонов в държавното управление – Марияна Николова. Историята можете да си припомните ТУК!

По информация на „ Лекс “ решението на арбитража е постановено през декември 2021 година То е дефинитивно, наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца. Евентуална анулация на решението значи, че ще отпадне и задължението на „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД да заплати наказателна клауза от над 25,3 млн. лева и би отворила опцията да се преразгледа и въпросът за нищожността на клаузата за наказателна клауза по контракта, което би могло съществено да засегне ползите на страната.
Домусчиеви спорят в съда, че не дължат 52 млн. лв. на страната за морския флот
Братята Кирил и Георги Домусчиеви са съумели да подадат срещуположен иск за дължими съгласно страната 52 млн. лв. наказателна клауза по контракта за п...
Прочети повече
Ако бъде почетено възражението за незначителност на неустойката, на процедура ще значи, че страната към този момент няма да има взимане против купувача по контракта, показват от правният уебсайт.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР