Арбитражната комисия към българската федерация по баскетбол не уважи жалбата

...
Арбитражната комисия към българската федерация по баскетбол не уважи жалбата
Коментари Харесай

Арбитражната комисия не уважи жалба на Левски Лукойл

Арбитражната комисия към българската федерация по баскетбол не почете жалбата на Левски Лукойл по отношение на санкция, наложена след мача с Берое на 2-и април.

От щаба на носителите на Купата на България апелираха Решение от съвещание на ДАС на НЛБ, извършено на 05.04.2019 година, с което на съображение чл.37, т.2 от ДАП на БК „ Баскетболен клуб Левски 2014” е наложена санкция в размер на 1 000 лв. за нарушение на открития ред по време на среща от група (повече от две лица), посредством осъществяване на непристойни прояви, които основават ненормална конюнктура на терена и отвън него, в среща № 89 сред тимовете на БК Левски Лукойл и БК Берое, извършена на 02.04.2019 година

След като се срещна с обжалваното решение Арбитражната комисия /АК/ разгласява решение, което ви представяме в първия му тип:

„ По отношение на недоволствата, посочени в жалбата:

Нормата на чл.37, т.2 от ДАП на НБЛ планува, че за „ Нарушаване на открития ред преди, по време или след довеждане докрай на среща по баскетбол от група (повече от две) лица (навлизане на терена, блокиране на съдийската маса, закани към длъжностните лица или други непристойни прояви, които основават ненормална конюнктура на терена и отвън него). “ се постанова съответната планувана глоба – санкция до 5000 лв..

АК при БФБ смята че планувания в цитираната наредба в действителност състав е сбъднат и потвърден в процесния случай.

АК би желала да означи, че по този начин изложените в жалбата доводи по отношение на неналичието на тежки последствия от действието, не могат да обосноват не носенето на отговорност, защото планувания от нормата на чл.37, т.2 от ДАП на НБЛ в действителност състав не включва в себе си и не изисква да са настъпили „ тежки последствия “ с цел да бъде ангажирана отговорността на съответните лица по силата на този текст.

АК смята, че скандирането на: „ Зeлено-бели педе...и, да ви е.а майката. “, в това число и през мегафона, който ползваше човек от агитката “, съставлява непристойна прояви, която основават ненормална конюнктура на терена и отвън него. Посочените реплики се отличават с непристойност и са непознати на високата спортна нравственос, присъща за баскетбола.

Посоченото кореспондира и се поддържа и от член 1, алинея 2 от Указа за битка с дребното безчинство, съгласно, който „ дребното безчинство е непристойна демонстрация, изразена в приложимост на хули, псувни или други неприлични изрази на обществено място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към жителите, към органите на властта, или на обществеността или в счепкване, сборичкване или други сходни дейности, с които се нарушават публичният ред и спокойствието, само че заради своята по-ниска степен на социална заплаха не съставлява закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс “.

С оглед данните за тежестта на стореното, АК намира, че ДАС на НЛБ се е съобразил и взел поради същата, като вярно е наложил по-лекото по мярка наказване, а точно санкция, избрана 5 пъти под оптималния размер, очакван от ДАП на НБЛ. “
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР