Арабските държави работят по инициатива за прекратяване на огъня и

...
Арабските държави работят по инициатива за прекратяване на огъня и
Коментари Харесай

FT: Арабските страни подготвят план за край на войната в Израел и създаване на палестинска държава

Арабските страни работят по самодейност за преустановяване на огъня и освобождение на заложници в Газа като част от по-широк проект за нормализиране на връзките с Израел. Условието е Тел Авив да се съгласи на „ необратими “ стъпки към основаването на палестинска страна.

Високопоставен арабски чиновник, представен от FT, разяснява, че проектът евентуално ще бъде публично показан след няколко седмици. Целта е да се постави завършек на войната сред Израел и организацията „ Хамас “ и да се предотврати разширението на спора в Близкия изток.

Арабски представители са разискали проекта с управляващите в Съединени американски щати и Европа. Става въпрос за западни народи, които биха се съгласили публично да признаят палестинска страна и да поддържат палестинците да получат пълноправно участие в Организация на обединените нации.

„ Въпросът е, че има потребност от вяра за палестинците, освен от стопански изгоди “, разяснява източникът на медията.

Инициативата идва на фона на засилващия се интернационален напън Израел да приключи офанзивата си в Ивицата Газа, която стартира след офанзива, проведена от „ Хамас “, на 7 октомври 2023 година В резултат на нападението починаха над 1200 израелци, а стотици бяха взети за заложници и отведени в Ивицата Газа.

Съединени американски щати ускоряват дипломатическите старания за попречване разпространяването на спора и упорстват за по-дългосрочно решение.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен поддържа мнението, че основаването на самостоятелна палестинска страна, „ която дава на хората това, което желаят, и работи с Израел, с цел да бъде ефикасна “, е в основата на дълготрайния мир в района.

Като част от съглашението за преустановяване на спора арабските страни оферират Саудитска Арабия да формализира връзките си с Израел. Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан е коментирал тази седмица в отговор на въпрос на форума в Давос, че Рияд „ сигурно “ би признал Израел като част от по-широко политическо съглашение.

„ Съгласни сме, че районният мир включва мир за Израел, само че това може да се случи единствено посредством мир за палестинците, посредством палестинска страна “, сподели той по време на присъединяване му в панел на Световния стопански конгрес.

Във вторник съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан удостовери, че Вашингтон се концентрира върху обезпечаването на съглашение, което да докара до нормализиране на връзките на Саудитска Арабия с Израел като част от нейните проекти за следвоенната епоха.

Предизвикателствата пред една такава договорка обаче са доста. Израелските управляващи предизвестиха, че войната ще продължи с месеци, а министър председателят Бенямин Нетаняху изключи опцията да работи с подкрепяната от Запада Палестинска администрация. Тел Авив изрично отхвърля решението за две страни.

През декември израелският министър председател сподели, че е „ горделив “, че е предотвратил основаването на палестинска страна. „ Всички схващат какво би се случило, в случай че бяхме капитулирали пред интернационалния напън и бяхме разрешили такава страна “, разяснява той.

Нетаняху управлява най-крайнодясното държавно управление в историята на Израел. На основни постове във властта са сложени религиозни заселници, които намерено приканват за анексирането на Западния бряг, отбелязва медията.

Саудитска Арабия се приближи до определяне на дипломатически връзки с Израел преди офанзивата на „ Хамас “ от 7 октомври в подмяна на единодушието на Съединени американски щати за пакт за сигурност с Рияд и поддръжката за нуклеарните упоритости на кралството.

Официални представители на Съединени американски щати и Саудитска Арабия също обсъждаха палестински детайл от договорката, който включваше заледяване разширението на израелските селища на Западния бряг, усилване на поддръжката за палестинската власт, която управлява лимитирани елементи от окупираната територия, и проправяне на път към две страни.

Преди да избухне войната, Блинкен трябваше да посети Рияд в средата на октомври, с цел да разиска проектите за палестинците. Атаката на „ Хамас “ и отговорът на Израел в Газа прекатурнаха този развой.

Саудитска Арабия даде да се разбере обаче, че процесът може да е в застой, само че опцията още е на масата, въпреки Рияд да осъзнава, че ще би трябвало да обезпечи по-големи отстъпки от Израел за палестинците, в това число в Газа, с по-конкретни задължения за основаването на палестинска страна.

„ Вече получихме проект от палестинската автономност “, разяснява източник на FT, осведомен за диалозите. „ Сега този детайл би трябвало да бъде укрепен, с цел да бъде политически жизнерадостен в бъдеще “, добавя източникът на медията.

От 7 октомври администрацията на Байдън – най-верният покровител на Израел – неведнъж приказва за нуждата от решение с две страни като единствената опция да се поддържа сигурността на еврейската страна. Желанието на Саудитска Арабия да обмисли нормализиране на връзките с Израел евентуално съставлява значима разменна монета. За Тел Авив дипломатическите връзки с кралството биха били ползотворни за разрастване на връзките с арабските страни.

Богатото на нефт кралство се откроява като водач на сунитския мюсюлмански свят и страж на двете най-свещени места на исляма. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е мощно угрижен, че спорът сред Израел и „ Хамас “ ще провокира районен пожар, както и от заплахата опустошението в Газа да радикализира новото потомство млади араби. Това би провалило амбициозната му стратегия за развиване на консервативното кралство във финансов, търговски и туристически център.

Блинкен разяснява в сряда, че единствено от Израел зависи да се възползва от опцията, като акцентира, че рецесията в Близкия изток изисква сложни решения.

Източник " Инвестор "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР