Арабите и мюсюлманите в Близкия изток осъдиха признаването на Йерусалим

...
Арабите и мюсюлманите в Близкия изток осъдиха признаването на Йерусалим
Коментари Харесай

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Арабите и мюсюлманите в Близкия изток осъдиха признаването на Йерусалим като израелска столица определяйки решението като основаване на неустойчивост в района, палестинците обявиха, че Вашингтон изоставя водещата си роля на кротичък медиатор, оповестяват международните медии.

Европейският съюз и Организацията на обединените народи също показаха паника от решението Тръмп да реалокира посолството на Съединени американски щати в Израел в Йерусалим и отражението му върху всевъзможни шансове за възкръсване на израелско-палестинския кротичък развой.

Основните съдружници на Съединени американски щати излязоха против изказването на Тръмп и разрива с десетилетната политика на Съединени американски щати и необятната интернационална политика за града. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че това е " миг на огромно безпокойствие ". Първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини изрази " сериозната угриженост "

Англия съобщи, че този ход няма да помогне на мирните старания, а в последна сметка Йерусалим би трябвало да бъде споделен от Израел и бъдеща палестинска страна. Британският министър председател Тереза ​​Май сподели, че не е съгласна с решението на Съединени американски щати, което " не е потребно във връзка с вероятностите за мир в района ".

Германия съобщи, че статутът на Йерусалим може да бъде позволен единствено въз основа на решение за две страни. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон обявиха, че техните страни не поддържат този ход. Франция отхвърли " едностранното " решение, като прикани за успокоение в района.

Статутът на Йерусалим като заветен град на трите монотеистични религии следва да бъде контрактуван посредством израелско-палестински договаряния за мир, които да доведат до съглашение по отношение на окончателния статут на палестинските територии, заяви пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

Саудитска Арабия осъди решението на Съединени американски щати. В изказване, монархията в Персийския залив заяви, че президентът Тръмп е " безконтролен ". " Американското решение съставлява забележителна загуба в напъните за налагане на кротичък развой и е нарушаване на исторически неутралната американска позиция във връзка с Йерусалим ", разяснява Саудитска арабия.

Малайзийският министър председател Наймиб Разак прикани мюсюлманите на всички места " да обяснят, че мощно се опълчват " на този ход на Съединени американски щати.

Осем от 15-те народи, които понастоящем са членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, приканиха да се организира незабавна среща.

Палестинският президент Махмуд Абас сподели, че градът е " безконечната столица на палестинската страна ". Хамас предизвести, че решението на Тръмп " ще отвори вратата на пъкъла ".

Йерусалим и всичко протичащо се е значимо, тъй като известието на Тръмп слага Съединени американски щати в несъгласие с останалата част от интернационалната общественост за статута на Йерусалим.

Също по този начин палестинците настояват, че Източен Йерусалим е столица на бъдеща страна и съгласно израелско-палестинските мирни съглашения от 1993 година окончателният му статут би трябвало да бъде разискван в последните стадии на мирните договаряния.

Израелският суверенитет над Ерусалим в никакъв случай не е бил приет в интернационален мащаб и до момента всички страни са поддържали посолствата си в Тел Авив.

В Йерусалим има места, свещени за трите съществени монотеистични религии - юдаизъм, ислям и християнство.

Източен Йерусалим, който включва Стария град, е добит от Израел след Шестдневната война от 1967 година, само че не е интернационално приет като част от Израел.

Йордания отхвърли решението на Съединени американски щати да признае Ерусалим за столица на Израел, тъй като укрепва израелската окупация на източния бранш на противоречивия град.

Външният министър Айман Сафади декларира, че решението " осуети " мирните старания, добавяйки, че статутът на Ерусалим би трябвало да бъде " решен в директните договаряния " сред палестинците и израелците. " Йордания отхвърля решението и всички негови последствия и ще продължи да работи за самостоятелна палестинска страна с източен Йерусалим като своя столица ", добави Сафади.

Хашемитската династия на краля на Йордания е настойник на мюсюлманските светилища в Йерусалим, което прави Йордания сензитивна към всевъзможни промени.

Мощното ислямистко придвижване на Йордания, най-голямата политическа партия в страната и опозиционна група, съобщи, че ще провежда няколко огромни манифестации в страната през идващите няколко дни и след петъчните молебствия.

Обединените арабски емирства отхвърлиха решението на Съединени американски щати, оповестяват от държавната им осведомителна организация WAM.

" Министерството изрази дълбока угриженост по отношение на последствията от това решение за стабилността на района, защото то задушава страстите на арабския и мюсюлманския народ заради статута на Йерусалим в съзнанието на арабите и мюсюлманите ", се споделя в изказване на министерство на външните работи на страната.

Турският президент Ердоган съобщи, че с решението си Съединени американски щати изцяло не се преценяват с резолюцията на Организация на обединените нации от 1980 година Решението ще хвърли района в " огнен обръч ", добавя той от летището в Анкара, преди да замине за Гърция на публично посещаване.

Ирак упорства държавното управление на Съединени американски щати да се откаже от решението да признае Ерусалим за столица на Израел, с цел да избегне подхранването на тероризма, съобщи иракското държавно управление.

" Ние предизвестяваме за рисковите последствия от това решение за стабилността на района и света ", се споделя в известие на държавното управление.

" Администрацията на Съединени американски щати би трябвало да се откаже от това решение, с цел да спре всяка рискова ескалация, която би спомогнала за екстремизма и ще сътвори удобни условия за тероризма ", допълват те./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР