Аптеките остават без филиали в селата, решиха депутатите, след като

...
Аптеките остават без филиали в селата, решиха депутатите, след като
Коментари Харесай

Малките населени места без аптеки

Аптеките остават без филиали в селата, взеха решение депутатите, откакто не одобриха препоръчаните ремонти в закона, които да разрешат това. 17 са общините в страната без нито една аптека. 106 пък са общините, на чиято територия аптеките са не повeче от 3. Това трансформира неналичието на аптеки в проблем за съвсем половината от българските общини, предава Нова Телевизия.

„ Дъщеря ми си идва доста рядко. Синът ми е болен. Няма кой да ми занесе рецептурната брошура, да ми я върне, да ми донесе медикаментите. Много съм удовлетворена и нека продължи тази стратегия завинаги”, споделя Маринка.

Програмата, за която тя приказва, е решението, което от община Смядово намерили, с цел да се оправят с казуса. Селата в Шуменско са 9, а аптека има единствено в Смядово. Затова преди 5 години, откакто кандидатствали по план, от общината основали мобилен екип, който включва обществен служащ, здравна сестра и водач. Освен, че наглежда възрастните хора в тези села, екипът ги доставя с медикаменти, само че освен.

„ Това е една безвъзмездна общинска кола за спешна помощ. Водим ги до общинския център на лекари, на лабораторията в Смядово. Водим ги на експерти към МБАЛ Шумен, на експерти към Университетската болница "Св. Марина " във Варна”, описа кметът на Смядово Иванка Петрова.

„ Не мога да си показва, в случай че ги нямаше тях по какъв начин щеше да е. За всяко едно нещо звъня и те постоянно откликват”, разяснява Димо.

Паничерево остана без превоз, кметът вози хората до лекари и аптеки

В село Чичил, община Кула решението е кметският наместник, който съвсем всеки ден пътува до Кула с персоналния си автомобил и доставя с хранителни артикули и медикаменти всеки, който няма опция да отиде самичък.

Болниците се запасяват с защитни средства за месеци напред.

Преди няколко месеца от Института за пазарна стопанска система слагат неналичието на аптеки в редица дребни обитаеми места като проблем, който директно въздейства върху качеството на живот там.

„ Това се дължи на голям брой ограничавания. Не можеш да отвориш филиал в дребното обитаемо място при някаква улеснена процедура. Не може да има мобилна аптека. Не можеш онлайн да поръчаш”, споделя Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

Според икономистите, макар положителните условия за живот, които някои дребни насели места оферират, лимитираният достъп до медикаменти там, доста ги осакатява в демографски проект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР