Аптеките да дават задължителни нощни дежурства, така че да бъде

...
Аптеките да дават задължителни нощни дежурства, така че да бъде
Коментари Харесай

Предложение: Аптеките да дават задължителни нощни дежурства

Аптеките да дават наложителни нощни наряди, тъй че да бъде обезпечена денонощна аптека на всеки регионален град. Това плануват промени в Закона за медикаментите, а концепцията на здравните управляващи е да се вършат графици с имена на аптеки и датите, на които те ще работят през нощта. Ако откажат, аптеките ще бъдат глобявани. Идеята е добра, само че по този начин написани текстовете могат да доведат до банкрути на аптеки, съобщи пред Дарик ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му концепцията на здравния министър Кирил Ананиев би трябвало да бъде прецизирана и съобразена с специалисти.
 
От 1000 до 6000 лв. са глобите, заложени в новите законови промени, за фармацевтите, отказали да дадат нощни наряди в аптеки по написаните графици. В законопроекта е планувано и правенето на Национална аптечна карта, която да покаже действителната потребност от медикаменти в обособените области на страната. Тези текстове обаче могат да доведат до изгубване на аптеки, безапелационен е проф. Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.
 
„ Защото по този начин написаните текстове могат да доведат до банкрути и изгубване на аптеки. Защото в случай че аз съм самичък фармацевт в една пътека и колкото да свързвам двата края и ми кажат, че от идващия месец би трябвало да давам наряди или подлежа на санкция, което не е правилно, аз ще предпочета да затворя. Защото би трябвало да влагам в гишета, видеонаблюдение, личен състав и в каквото още се сетите “, сподели проф. Гетов.
 
Според него, в този случай общините не би трябвало да мълчат, а да изразят подготвеност за публично-частно партньорство:
 
„ Това се прави за популацията на съответната община. Не да мълчат, а да кажат: Ние имаме подготвеност да създадем публично-частно партньорство, да се хванем ръка за ръка, да предоставим един какво си. Имат разнообразни лостове и механизми, с цел да бъдат в действителност и те дейни в правенето на политика на локално равнище. Това не е бизнес. Хората нощно време не търсят медикаменти от бизнес. Ако аптеката, която е избрана да бъде денонощна в квартал „ Меден рудник “ в Бургас, тя би ли била ефикасна и би ли се издържала, като на 6 км е регионалната болница, на 12 км е частната болница, на Х км е незабавният център. Какъв е смисълът? “-->
 
Новият законопроект планува още и наказания за участниците във веригата на лекарствоснабдяването, в случай че в аптеките се открият фалшифицирани лекарства.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР