Април 2022 г. – нищо по-различно от предишните месеци –

...
Април 2022 г. – нищо по-различно от предишните месеци –
Коментари Харесай

Месец април 2022 г. – шести най-топъл в инструменталната историята

Април 2022 година – нищо по-различно от предходните месеци – още веднъж имаме преобладаващо позитивни аномалии и продължителни топли талази в Централна и Южна Азия. Продължават огромните негативни аномалии на площите с морски лед в Антарктика и нормализирането им в Арктика. В Канада мощни снежни стихии затрудниха естествения темп на живот, а в Европа месецът се прояви с динамично време, само че с близки до нормалните междинни температури. 

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през април 2022 година е била в световен план  с 0,47 °C по-висока по отношение на предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,28 °C по-топъл от сегашния климатологичен интервал (1991 – 2020 г.). Според тази температурна особеност тазгодишният април се подрежда като шести най-топъл месец април от 1979 година, след като има данни по този способ (Фиг. 1). За последните 10 година световната междинна температура през април се е повишила с 0,19 °C.


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за април 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

По света

През април 2022 година по земното кълбо още веднъж доминираха наднормени междинни температури. С най-голяма позитивна месечна особеност се открояват Гренландия, Западна Антарктида, както и Далечният Изток на Русия (Фиг. 2). С огромна наднорменост на междинните температури се отличава и Централна и Югоизточна Азия, като там горещите талази, почнали през м. март, продължиха и през април. След рекордно топлия март в Индия през месец април също бяха регистрирани извънредно високи температури, достигнали тук-там до 49 °C. Трябва да се означи въпреки всичко, че в тази част на света най-високите температури през годината се мерят точно през април или най-късно при започване на май, тъкмо преди започване на летния дъждовен мусон. Но тази година тези нормални за региона горещини се оказаха продължение на горещите талази, почнали през март, и са причина с изключение на за покачвания брой пациенти, получили топлинен удар, по този начин и за дефицита на електрическа енергия заради несъразмерната приложимост на охладителни уреди. 

През четвъртия месец от годината има и площи с негативна особеност, като най-компактен подобен регион се отличава северната половина на Северна Америка. В Канада в средата на месеца мощни снежни стихии провокираха усложнения в естествения темп на живот. В Британска Колумбия бяха усъвършенствани и няколко върха на минималната температура за деня, като старите върхове бяха на повече от 100 години. Студената вълна в оня район, с спирания, ще продължи докъм средата на май, след което се чака бързо стопляне и температурите през лятото евентуално ще бъдат над нормата. 

С поднормени междинни температури изпъкват и южните елементи на Африка и Южна Америка, огромни площи от Източна Антарктида, както и Източен Китай. 


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за април 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Температурите на въздуха бяха доста над междинните за огромни елементи над всички  океански и морски басейни. Средни температури на въздуха – под междинните за месеца, бяха регистрирани на по-големи площи над Северния ледовит океан. Поднормени температури се следиха и на юг от екватора в Западния Тихи океан, което е показателно за продължаваща, въпреки и не изключително добре изразена, Ла Ниня. Последните прогностични модели демонстрират, че през идващите месеци с най-голяма възможност към и над 50% още веднъж можем да чакаме Ла Ниня, до момента в който вероятността за Ел Ниньо е под 10% (Фиг. 3). Не е изключено да имаме и неутрална фаза, като за летните месеци вероятността е над 40%, а към есента и зимата тази възможност спада на под 40%. Само ще напомним, че от 2 години господства Ла Ниня, което значи, че би могло да чакаме сходни условия и през идващите няколко месеца.  


Фигура 3. Вероятностна прогноза за случваемост на ENSO – Ел Ниньо (червено), Ла Ниня (синьо) и неутрално (сиво) – от пролетта на 2022 година до зимата 2022 – 2023 година Източник: IRI

В Европа

В Европа месец април 2022 година беше със междинни температури, тъкмо колкото е и климатичната норма за интервала 1981 – 2010 година, а по отношение на новата норма (средна за климатологичен интервал 1991 – 2020 г.) е даже е по-студен, като отклонението е -0,42 °C. Тазгодишният април в Европа е по-топъл от миналогодишния леден април, само че е с повече от 2 °C по-студен от най-топлия досега април, случил се през 2018 г. 


Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха за април 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В районен аспект април 2022 година се отличава с близки до нормата температури в по-голямата част от континента. По-голяма позитивна особеност има тук-там в Русия, както и в Грузия и Армения (Фиг. 4). С по-голяма негативна особеност се характеризират някои централно- и източноевропейски страни. 

В България

В България междинните температури през април 2022 година бяха към междинните. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции в доста региони на Южна и Източна България междинните априлски температури бяха с неголяма позитивна особеност, като тук-там тя доближава и надвишава, 1 °C. В останалата част на страната междинните априлски температури са с няколко десети от градуса под нормата. 

Характерна линия на април 2022 година беше динамичното време с чести и чувствителни захлаждания, при които с изключение на в планините, сняг и снежна завивка се образува и на някои по-ниски места. Динамичното време продължи докъм 21 – 22 април, когато бяха измерени и негативни минимални температури в низините. Впоследствие настъпи по-дълъг топъл интервал, само че без рисково високи температури. 

За последните 22 години са регистрирани 9 поднормени и 13 наднормени месеци (Фиг. 5). Прави усещане, че цената на позитивната особеност на най-топлите 2016 година и 2018 година е доста по-голяма от тази на най-студените месеци април през 2003 година и 2021 г. 


Фигура 5. Отклонение на междинната температура на въздуха в България за април 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: www.stringmeteo.com

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за април 2022 година беше с 4% по-малка от междинната за 1981 – 2010 година Тази стойност подрежда изтеклия месец отвън топ 10 на месеците с най-малка ледена повърхност и продължава наклонността, почнала от месец юли 2021 година, на площи под междинните, само че със относително огромна разлика от годините с рекордно дребен лед. Годината с рекордно дребна повърхност с арктически лед за последните 44 година е била 2019 година, когато бяха регистрирани 8% ледена повърхност под междинното, а годината с рекордно огромна повърхност с 6% над междинното е била 1982 г.  

В районен проект има забавни събития. Въпреки сезонното понижаване на общата повърхност на морския лед в Арктика, то заради поднормени месечни температури и концентрациите на морския лед в някои райони към Свалбард и елементи от Баренцово море през месец април са били по-големи от тези през март. Като цяло, през април аномалиите в концентрацията на морски лед не са посочили огромни стойности и са се колебаели към междинните равнища (Фиг. 6). По-големи отклонения и в двете направления се следят към Гренландия, в Берингово и в Баренцово море. 

В Антарктика през април 2022 година площите с морския лед са с 12% под междинните за интервала 1981 – 2010 година Тези данни подреждат тазгодишния  април на пето място по най-ниско ниво по антарктически лед , с една и съща особеност с 2006 и 2018 година Интересен миг в тази ранглиста е, че годината с рекордно дребна повърхност с лед е далечната 1980 година, следвана от „ модерните 2017 и 2019 година ” И различен забавен миг е, че годините с най-голяма повърхност с антарктичен лед са от последното десетилетие – 2014 и 2015 година, което демонстрира, че даже и в интервал на световно стопляне не са изключени върхове в „ студения бранш “.  


Фигура 7. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през април 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF

Картата на аномалиите в концентрацията на морския лед за антарктическия район за април 2022 година демонстрира всеобщи поднормени условия, подбудени от позитивни аномалии на температурата на въздуха. Само две са зоните с по-висока от междинното централизация на леда – източно от море Рос и източно от море Уедъл. 

Април 2022 година от аномална позиция наподобява на миналите месеци – още веднъж по-топъл, само че позитивните аномалии в множеството региони на света са били надалеч от рекордните. Може да се допусна, че последните месеци са естествени, само че в случай че приемем една нова „ съвременна “ норма, отговаряща на климата ни за последните 10 година Но в случай че се върнем единствено 15 – 20 година обратно, добре се вижда, че междинните температури в огромна степен са доста наднормени. Наглед неособено тежки горещини в Централна и Югоизточна Азия провокираха съществени разтърсвания в нормалния темп на живот в района. Една от аргументите е тяхната продължителност. Най-големи провали трайната гореща вълна нанася върху опазването на здравето, енергетиката и земеделието – може би най-важните браншове в стопанската система. Предполага се, че продължителността на въпросната гореща вълна е удължена вследствие на измененията в климата и това е следващ образец какви вреди нанасят климатичните промени върху разнообразни браншове на стопанската система. Подробен разбор на положението на планетата ни – през призмата на климатичните промени, може да прочетете в най-новия отчет на IPCC на страниците на Климатека. В неговата трета и последна част се споделя, че без незабавни, ефикасни и обективни дейности по намаляване, измененията в климата от ден на ден ще заплашват здравето и поминъка на хората по света, както и положението на екосистемите и биоразнообразието. Повече детайлности може да намерите тук. 

* Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: доктор Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-march-2022 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-march -2022 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://globalnews.ca/news/8799921/india-pakistan-record-breaking-temperature-heat-wave/
  5. https://www.preventionweb.net/news/south-and-central-asia-reel-under-early-heatwave
  6. https://globalnews.ca/news/8767213/canada-spring-weather-forecast-2022/
  7. https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/april-2022-la-ni%C3%B1a-update-measuring
  8. www.stringmeteo.com
  9. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР