Apple вижда огромен потенциал в очилата с добавена реалност(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Идея на Apple: Да замени смартфона и лаптопа с AR очила


Apple вижда голям капацитет в очилата с добавена действителност
(снимка: CC0 Public Domain)

От няколко години разнообразни компании се пробват да основат комфортни и потребни очила за добавена действителност (AR), само че към момента такива устройства не са станали всеобщи. Ползват ги лимитирано медици, военни, служащи в производството, геймъри и други запалянковци, само че AR очилата не престават да бъдат нишов артикул. Apple желае да промени това, създавайки очила с добавена действителност, които могат да се носят на всички места през целия ​​ ден.

Известен специалист по продуктите на Apple повдигна завесата пред устройството с добавена действителност на компанията, чието първо потомство би трябвало да се появи тази година. Според обява на Марк Гурман в Bloomberg, в идеалния случай Apple се стреми да направи очилата с добавена действителност годни за носене на всички места през целия ден. Те би трябвало да заменят освен смарт телефона, само че и преносимия компютър.

Основният проблем при използването на този метод, както изяснява Гурман, остава високата цена на дебютната версия на устройството – $3000, която в композиция със скромния живот на батерията – към два часа – и неналичието на огромен брой съвместими приложения прави много мъчно бързото разпространяване на тази нова категория артикули.

Всъщност задачата на компанията е да сътвори артикул, който е по-добър по своите благоприятни условия от устройствата на съперниците и в последна сметка би могъл да образува съответна екосистема за приложения. Както, апропо, се случи с iPhone.
още по темата
През първата година от дебютната версия на AR очилата на пазара Apple ще се стреми да продаде към 1 милион устройства. Предвид високата цена и ограничавания обсег на потребление, това е много амбициозна задача.

На първото потомство iPhone лиши няколко месеца, с цел да преодолее този крайъгълен камък, а при iPad бяха нужни 28 дни. През втората си година iPhone се продаде допълнително от 10 милиона броя, до момента в който iPad за осем месеца надвиши границата от 15 милиона. Дори Apple Watch, с известни пазарни компликации, записва продажби в размер на 10 милиона бройки през първата си година.

За очилата с добавена действителност, които Apple се готви да пусне на пазара тази година, казусът остава неналичието на безапелационно предимство във функционалността по отношение на съществуващите категории устройства от тази марка. Възможността да поддържате връзка посредством видеовръзка във виртуална среда с реален аватар на вашия събеседник е прекомерно слаб тласък, с цел да подсигурява замайващ триумф на устройството на пазара.

Много конкурентни AR очила или не са съумели да се продадат изцяло, или са толкоз лимитирани като метод на приложимост, че след няколко месеца притежателите им се отегчават от тях. С една дума, Apple е изправена пред нетривиална задача и въвеждането на нова категория устройства на пазара ще бъде огромно тестване за компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР