Apple събира лична информация за потребителите на App Store, твърдят

...
Коментари Харесай

Анонимните данни в App Store всъщност не са анонимни


Apple събира персонална информация за потребителите на App Store, настояват разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Данните, които огромните онлайн платформи събират за потребителите, са във фокуса на публичното внимание и регулаторите в последните години. Подозренията, че “анонимните ” данни в действителност не са анонимни постоянно се оказват оправдани – данните се употребяват за най-различни цели с наложително единодушие на потребителите.

Разработчици и специалисти по сигурността от приложението Mysk за iOS признават, че анализите, събирани в магазина App Store, са свързани с iCloud акаунт, което значи, че данните, обработвани от Apple, не са анонимни – те могат да бъдат съпоставени с същинското име на техния притежател, неговия имейл адрес и друга информация.

Експертите акцентират, че предаването на данни става даже когато анализът е деактивиран в настройките, а също по този начин и идентификаторът DSID (Directory Services Identifier) ​​се препраща към други приложения.

В документ, описващ събирането на аналитични данни от устройствата, Apple отбелязва, че някои данни за потреблението на приложения от един акаунт могат да бъдат сравнявани, което, съгласно компанията, не разрешава идентифициране на потребителя, написа The Verge.
още по темата
Въпреки това, в документите, уреждащи събирането на данни в App Store, Apple News и Stocks, компанията към момента признава, че наблюдава потребителите персонално: събират се IP адреси, инцидентни идентификатори и Apple ID.

В случая с App Store, компанията събира информация за отваряния и затваряния на онлайн магазина, последователност на търсенето, сърфиране и евакуиране на файлове, push-известия и вести от магазина в софтуера на трети страни.

С други думи, Apple в действителност може да лимитира събирането на данни на редовно равнище, като по този метод засегне работата на приложенията на трети страни, само че в същото време компанията събира статистика за своите услуги – всяка от тях има свое лично съглашение за дискретност, с което потребителят се съгласява, пускайки съответните услуги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР