Apple пусна извънредна спешна кръпка“ за отстраняване на две активно

...
Apple пусна извънредна спешна кръпка“ за отстраняване на две активно
Коментари Харесай

Apple пусна спешна „кръпка“ на опасни уязвимости, засягащи всички iPhone-и, iPad-и и Mac-ове

Apple пусна изключителна незабавна „ кръпка “ за премахване на две интензивно употребявани уязвимости в WebKit – мотора на уеб браузъра Safari. Тези уязвимости са служили като път за офанзиви към всички смарт телефони iPhone, таблети iPad и компютри с macOS на компанията.

WebKit е основен съставен елемент, който дава отговор за проявлението на уеб страници и осъществяването на JavaScript код на устройствата на компанията.

Първата накърнимост, разпозната като „ CVE-2023-42916 “ разрешава на хакерите да получат достъп до предпазени елементи от паметта на устройството. Това може да докара до неоторизирано добиване на сензитивна информация. Втората накърнимост – „ CVE-2023-42917 “ е обвързвана с неточност, която може да докара до разваляне на данни в паметта. Това увреждане на данните може да се употребява за осъществяване на злоумишлен код, което съставлява сериозна опасност за сигурността на устройството.

Уязвимостите в WebKit са разкрити от откривателя в региона на киберсигурността Клеман Лесинг от Групата за разбор на закани на Гугъл. Освен това Лесинг наскоро откри сходна накърнимост в браузъра Chrome за отстраняването на която също се наложи незабавното стартиране на кръпка.

Смята се, че хакерите са употребявали уязвимости в устройствата на Apple, като са изпращали инфектирани уебстраници на жертвите. Това може да е ставало посредством фишинг имейли или подправени уеб страници, което акцентира нуждата от нерешителност при работа с непроверени източници.

В отговор на тези уязвимости, Apple пусна актуализации за сигурност за iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 и macOS Sonoma 14.1.2, както и за браузъра Safari, които съветваме да инсталирате неотложно, с цел да останете в сигурност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР