Apple отново ще използва чипове, произведени в САЩ, за първи

...
Apple отново ще използва чипове, произведени в САЩ, за първи
Коментари Харесай

Apple ще използва чипове, произведени в САЩ, за първи път от почти десетилетие

Apple още веднъж ще употребява чипове, създадени в Съединени американски щати, за първи път от близо десетилетие. Това сподели изпълнителният шеф на Apple Тим Кук по време на гала по откриването на новия цех на тайванския производител на полупроводници TSMC във Финикс, щата Аризона. Компанията е основен снабдител на Apple, а новият цех е първото ѝ огромно индустриално оборудване в Съединени американски щати, оповестява The Business Insider. По думите на Кук точно Apple ще е най-големият клиент на новата фабрика.

Новите американски чипове ще дадат глътка въздух на производителя на iPhone, който беше съществено обиден от дефицита на полупроводници по време на пандемията. Сега Apple би трябвало да се оправя с геополитическото напрежение сред Вашингтон и Пекин, a строгите ограничения против коронавирус в Китай също затрудняват активността. За да диверсифицира своята верига за доставки, компанията към този момент трансферира част от производството си от Китай към други азиатски страни като Индия и Виетнам. Недостигът на полупроводници коства на Apple пропуснати продажби за към 6 милиарда $ предходната година. За да подсигури доставките, компанията също по този начин възнамерява да купува повече чипове от европейски и американски заводи.

За клиентите на новия цех на TSMC в Съединени американски щати, измежду които са още AMD и NVIDIA, оборудването ще донесе по-голяма сигурност и по-кратки периоди за произвеждане. Освен това TSMC разгласи, че ще утрои инвестицията си и през идната година ще стартира построяването на още едно оборудване във Финикс. Така компанията ще вложи общо 40 милиарда $, което ще бъде една от най-големите непознати вложения в американската история. Първата фабрика ще проработи през 2024 година и ще създава 4-нанометрови процесори, а втората се чака да стартира работа през 2026 година и да създава най-малките и най-сложни все още 3-нанометрови процесори по информация на CNBC. TSMC е най-голямата в света компания за попупроводници, като държи над половината от световния пазар.
Реклама Американско произвеждане
Новият цех на TSMC в Съединени американски щати се преглежда като победа за администрацията на президента Джо Байдън, който също участва на откриването. " Американското произвеждане се завръща ", съобщи той. Страната се пробва да възроди локалната промишленост за полупроводници поради разривите във веригите за доставки. По-голямата част от полупроводниците в международен мащаб се създават в Азия, а едвам към 10% - в Съединени американски щати. Фабриките в Аризона ще бъдат отчасти субсидирани от американското държавно управление. По-рано тази година Байдън подписа закон за стимулиране на производството на чипове, който включва поддръжка в размер на милиарди долари. Сега 12% от полупроводниците по света се вършат в Съединени американски щати по отношение на 37% преди две десетилетия, показва отчет на Белия дом.

Въпреки това тайванският министър на стопанската система съобщи, че островът остава най-важната индустриална база на TSMC. Коментарът му беше предизвикан от опасенията, че огромната инвестиция в Съединени американски щати е начало на отдръпването на промишлеността на чипове от Тайван, която се смята за гръбнак на локалната стопанска система.
Свързани публикации Alibaba и Tencent ще оказват помощ на Китай с дизайна на чипове 6 декември 2022, 10:07 Ограниченията за китайските чипове ще бъдат платени от потребителите 1 декември 2022, 10:09 Краят на аферата на Apple с Китай 18 ноември 2022, 06:26 Сривът на американската промишленост за чипове с 1.5 трлн. $ 4 ноември 2022, 06:57 Ефектите от американските наказания против китайските производители на чипове 17 октомври 2022, 11:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР