Apple отдавна се опитва да се откаже от използването на

...
Apple отдавна се опитва да се откаже от използването на
Коментари Харесай

Apple няма да може да разработи собствен 5G модем за iPhone навреме – ще трябва да продължи да работи с Qualcomm

Apple от дълго време се пробва да се откаже от потреблението на модеми на Qualcomm в iPhone и други свои устройства в интерес на свои лични. Засега двете компании са подписали контракт за доставка на модеми до 2026 година. Apple планираше да сътвори личен 5G модем до пролетта на 2025 година, само че евентуално до тогава те няма да са подготвени, отбелязва в собствен отчет Bloomberg, базирайки се на свои осведомени източници.

Докладът на Bloomberg хвърля светлина върху напъните на Apple да сътвори собствен 5G модем. Той разкрива, че базовата лента към момента е в начална фаза на разработка и може да изостане от конкуренцията с години. Поне един от разработваните модеми не поддържа по-бързата mmWave 5G технология.

Apple закупи 5G бизнеса на Intel през 2019 година, с цел да получи преднина в напъните си, само че това наподобява се е обърнало против нея, защото компанията е срещнала проблеми с кода на Intel. Пренаписването или отстраняването на тези проблеми води до сривове в други функционалности.

„ Защо си мислехме, че можем да вземем провален план от Intel и по някакъв метод да успеем е мистерия. “

казва чиновник на Apple пред Марк Гурман, прочут инсайдър на Bloomberg

Разработването на 5G модема се оказа разочароващо начинание за Apple и нейните чиновници. Предишни отчети сочеха, че напъните на компанията за основаване на 5G модеми за iPhone са бомбастични, като в тях към този момент са вложени милиарди долари.

Apple възнамеряваше да употребява своя личен модем първо в iPhone SE 4-та генерация. Предвид забавянето обаче не е ясно дали той ще бъде подготвен в точния момент за слуховете за стартирането на устройството през 2025 година.

С течение на времето Apple чака да вкара модеми лични модеми освен в iPhone, само че и в таблетите iPad и смарт часовници Watch. Модемът за първото потомство смарт телефони ще има дискретно оформление и ще бъде обособен чип на печатната платка, само че в бъдеще Apple възнамерява да го интегрира с други съставни елементи. В идеалния случай компанията би желала да размени Wi-Fi и Bluetooth контролерите на Broadcom със свои лични решения, само че към този момент тази концепция не е приоритет.

Ако някоя от технологиите, употребявани в модема на личната разработка засегне ползите на Qualcomm в региона на интелектуалната благосъстоятелност, последната ще продължи да получава от Apple пари, макар че сумата сигурно ще бъде по-малка от 9-те $ от всеки смарт телефон, които компанията получава в този момент. Желанието да се избегне плагиатството забавя процеса на създаване на личен модем на Apple.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР