Apple може да изключи iPhone за руснаците, ако степента на

...
Apple може да изключи iPhone за руснаците, ако степента на
Коментари Харесай

Google и Apple могат да изключат мобилните телефони в Русия, би камбаната руски депутат

Apple може да изключи iPhone за руснаците, в случай че степента на спор сред Русия и Запада „ се реалокира в напълно друга фаза “, споделя Антон Горелкин, заместник-председател на Комитета на Държавната дума по осведомителна политика, технологии и връзки. 

Гугъл може да направи същото с устройства, работещи с операционна система Android. 

Това сподели депутатът в изявление за YouTube канала „ Telega Reality “.

— Ако военният спор премине в напълно друга фаза и залозите се вдигнат до краен лимит — приказвам за това, което някои специалисти назовават ​​Трета международна война — тогава признавам, че Apple ще изключи всички iPhone в Руската федерация и Гугъл ще изключи нефлашираните телефони в Android “, предложи Горелкин.

В същото изявление депутатът сподели, че не изключва опцията за уединяване на съветския интернет от световната мрежа, макар че изрази вяра, че това няма да се случи, защото тези членове на съветското управление, които са виновни за това, са „ доста рационални и високо интелигентни хора. ”

Само високоинтелигентни хора знаят какво ще се случи с Runet. 

Но в действителност ли Гугъл и Apple имат способността (и желанието) да лимитират достъпа на руснаците до техните артикули, в случай че интернационалният спор продължи да ескалира?

Журналисти от MSK1.RU се свързаха с основния редактор на подкаста TouchBar за технологии и джаджи Фархад Усманов. 

Специалистът разяснява разсъжденията на Горелкин за вероятното изключване на устройствата.

„ Apple и Гугъл надали ще изключат смарт телефони или други джаджи в Русия, защото тези компании не управляват или лимитират потреблението им от клиенти “, сподели Усманов. — И в този момент Apple не продава iPhone в Русия и не се интересува какво се продава в други страни, къде се взема и от кого се употребява.

Усманов обаче счита, че фирмите могат да лишат руснаците от достъп до някои от техните услуги и приложения.

— Може и да деактивират услугите, само че никой няма да спре напълно iPhone. Google нормално е снабдител на операционната система; хардуерът се създава от снабдители на трети страни - Xiaomi, Honor, Samsung, Realme и стотици други марки.

 Честно казано, Apple, за разлика от Гугъл, продължава да приема заплащания и разрешава потреблението на iCloud, Apple Music, Apple TV+, Apple Fitness+ и други услуги.

Усманов изяснява, че устройствата с iOS и Android не се употребяват от военни или държавни чиновници.

- Обикновените жители ги употребяват. Разбира се, фирмите знаят това, тъй че нямат особена причина да отрязват елементарните жители. Депутатът може би е желал да призове за преход към " локални съветски смарт телефони “, допусна Усманов.

— Съществуват ли обаче „ местни руски смарт телефони “?

— R-Fon , който не се продава. И други устройства, съединени от китайски съставни елементи с обвивка, основана на AOSP (това е план за операционна система с отворен код, поддържан от Гугъл. - Ред .).

Във всеки случай Усманов е на мнение, че при евентуалнаа Третата международна война нито една от страните няма да се интересува от изключването на iPhone.

Разговорите за подмяна на западните смарт телефони с локални аналози се водят от много време и те получиха нова мощ след началото на СВО. 

Така през март 2022 година депутатът от Държавната дума Мария Бутина показа съветски смарт телефон от Rostec - AYYA T1.

Тогава MSK1.RU се свърза с Мария. Тя приказва за преимуществата на съветското устройство: тя се похвали с опцията за физическо изключване на камерите и микрофона на смарт телефона, както и с хубав авансово конфигуриран тапет. Тя сподели още, че съветската технология има положително бъдеще, въпреки и не най-лесното.

През същата година стана ясно, че към момента няма потребност да чакаме нов смарт телефон от Rostec. 

Разработеното устройство AYYA T2 по този начин и не се появи на рафтовете - Тайван отхвърли да работи с руснаците и нямаше кой да създава процесори за домашния смарт телефон.

Представител на Rostec не удостовери техническите компликации на плана. „ Тестовете на новия приближен телефон AYYA T2 на домакински процесор протичат както нормално “, каза източникът на Ведомости. Това бяха последните вести за устройството в развой на разработка.

По-рано ръководителят на Асоциацията на професионалните консуматори на обществени мрежи и месинджъри (APPSIM) Владимир Зиков публикува първите снимки на съветски телефон на локалната операционна система ROSA Mobile. Телефонът се споделяше „ R-FON “ и, съдейки по обещанията, ще бъде пуснат в продажба тази година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР