Apple беше санкционирана за практиката си да продава айфони без

...
Коментари Харесай

Глобиха Apple с $19 млн. за липсващо iPhone зарядно


Apple беше глобена за практиката си да продава айфони без зарядно в Бразилия
(снимка: CC0 Public Domain)

Бразилски съд санкции Apple с еквивалента на 19 милиона $ за продажба на iPhone без зарядни устройства. В решението си от четвъртък съдът постанови, че зарядното би трябвало да бъде в комплекта на всички нови смарт телефони на Apple, продавани в страната.

Щатски съд в Сао Пауло се произнесе по дело, заведено против Apple от локална асоциация на потребителите и данъкоплатците, която твърди, че компанията употребява неприятни практики, като продава водещите си артикули без зарядни устройства.

Apple към този момент съобщи, че има намерение да апелира решението. По-рано компанията се оправда, че доставката на устройства без зарядни спомага за понижаване на въглеродните излъчвания.
още по темата
„ Ясно е, че под претекст за „ зелена самодейност “ ответникът постанова на потребителя наложително закупуване на захранващи адаптери, които преди този момент са били доставяни с продукта “, се споделя в решението на съда, на което се базира Ройтерс.

Конфронтацията на Apple с бразилските купувачи има дълга история. В началото на септември управляващите в страната подредиха на компанията да продава всички версии на iPhone в комплект със зарядни устройства и я глобиха с 2,38 милиона $ за “дискриминационни практики ” против потребителите.

Apple, от своя страна, разгласи желанието си да апелира решението и санкцията, като сподели, че е печелила сходни каузи и преди този момент.

Същевременно, до края на 2024 година всички продавани в Европейски Съюз мобилни устройства би трябвало да имат наложителен порт за зареждане USB Type-C. Изискването бе въведено с признат от Европарламента закон. Така на европейските консуматори към този момент няма да се постанова да купуват ново зарядно устройство дружно със идващия си смарт телефон, включително iPhone на Apple.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР