Апостолическата нунциатура в Република Хърватия съобщи, че папа Франциск е

...
Апостолическата нунциатура в Република Хърватия съобщи, че папа Франциск е
Коментари Харесай

Папа Франциск избра наследника на архиепископа на Загребската архиепископия

Апостолическата нунциатура в Република Хърватия заяви, че папа Франциск е назначил монсеньор Дражен Кутлеша за архиепископ асистент (архиепископ-коадютор) на Загребската архиепископия.

Това предопределение на процедура значи, че когато кардинал Йосип Бозанич изиска от папата да бъде пенсиониран, когато навърши 75 години на 20 март 2024 година, архиепископ на Загребската архиепископия ще бъде Дражен Кутлеша. Във Ватикана това събитие се чака с неспокойствие, тъй като не е загадка, че връзките сред кардинал Бозанич и папа Франциск не са положителни, означават наблюдаващи.

Монс. Дражен Кутлеша е роден в Томиславград на 25 септември 1968 година Завършва класическата гимназия „ Руджер Бошкович “ в Дубровник през 1987 година След това записва и през 1993 година приключва своето философско и теологично образование в Университета по теология в Сараево. През 1994 година получава бакалавърска степен в Католическия богословски факултет на Загребския университет. Ръкоположен е за духовник на Мостарско-Дуванската епархия в Пришой на 29 юни 1993 година През 1995 година записва следдипломно образование по каноническо право в Папския университет „ Урбаниана “ в Рим, където през 1997 година пази магистърска, а през 2001 година докторска степен. От 2006 до 2011 година е чиновник на Конгрегацията за епископи във Ватикана.

Дражен Кутлеша е архиепископ на Сплитко-макарската архиепископия единствено 10 месеца – от 13 май 2022 година Получава митрополитския палиум от ръцете на папа Франциск на 29 юни 2022 година във ватиканската базилика „ Св. Петър “, а за издигането му в Загреб се приказва през последните години. Знак за благосклонността на папата към Кутлеша е и избирането му на 65-ата пленарна сесия на Хърватската епископска конференция на 18 октомври 2022 година за ръководител на Хърватската епископска конференция (ХБК). В органите на ХБК той заема длъжностите ръководител на Постоянния съвет, ръководител на Правната комисия и ръководител на Епископската комисия за връзка с страната. Владее италиански, немски и британски език.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР