Аполон е олимпийски бог на слънцето и светлината, музиката и

...
Аполон е олимпийски бог на слънцето и светлината, музиката и
Коментари Харесай

Мита за раждането на Аполон

Аполон е олимпийски господ на слънцето и светлината, музиката и поезията, изцелението и чумата, пророчеството и знанието, реда и хубостта, стрелбата с лък и земеделието.

Въплъщение на елинския блян за калокагатия, той е персонифицирана естетика, разсъдък и сдържаност, съвършена композиция от физическо предимство и морална добродетел. Сложно провидение, което се появява в изкуството и литературата евентуално толкоз постоянно, колкото самият Зевс, Аполон е единственият господ, който се появява с едно и също име както в гръцката, по този начин и в римската митология.

Произходът на името Аполон към момента не е изцяло изследван. Според някои името му значи „ унищожител “, а съгласно други - „ изкупителен “, „ пречистващ “, „ скалист “. Съвременните учени свързват името на Аполон с гръцката дума apella, която значи „ овча кошара “ и което може да допуска, че Аполон в началото е бил просто бранител на стадата.

Образът и символиката на Аполон

С течение на времето обаче той еволюира, с цел да се трансформира в многостранен господ, обожаван в цяла Гърция като съвършено развитата класическа мъжка фигура - курос. Безбрад ​​и атлетично комплициран, той постоянно е изобразяван с лаврова корона на главата или с лък и стрела, или с лира в ръцете. Жертвеният триножник – представляващ неговите оракулски сили, е различен значим признак на Аполон. Някои животни също са свързани с бога в разнообразни легенди: вълк, делфин, питон, мишка, елен, лебед.

Епитетите на Аполон

Като господ на слънцето той е наименуван „ Феб ” или „ ослепителен ”. Като оракул гърците го назовават ​​„ Локсиас “ или „ Този, който приказва погрешно “. Като господ на музиката той беше прочут като „ Лидерът на музите “. И най-после, местата на раждане и поклонение на Аполон го украсяват с три други наименования: „ Делиан “, „ Делфийски “ и „ Питийски “.

Раждането на Аполон

 Мита за раждането на Аполон

Аполон и Артемида са близнаци, родени от любовта сред Зевс, цар на боговете, и Лето, щерка на Коу и Фийба. Лето е доста блага и любяща, само че е била ненавиждана от Хера, брачната половинка на Зевс, защото е съблазнила брачна половинка ѝ. Когато Лето забременява, Хера категорично не разрешава на всяко място под слънцето да приюти неверната жена. Тя изпраща и дракона Питон да преследва Лето.

Хера даже държи и щерка си Еилития, богинята на раждането, крепко в ръцете си, с цел да ѝ попречи да оказва помощ на Лето в раждането. Зевс се смилил над Лето и я трансформирал в пъдпъдък (ортикс), с цел да избяга и роди децата си, само че в цяла Гърция нямало място, което да пожелае да обезпечи заслон на Лето. Тя се скитала обезверено и напразно по земята.

В последна сметка Лето открива дребен цикладски остров покрай Миконос, наименуван " Астерия " (или Ортигия). В продължение на девет дни и девет нощи Лето изпитва мощна болежка, до момента в който на десетия ден тя се доближава до малко езеро, обляга се на палмово дърво и ражда Артемида, гръцката богиня на лова. След това Артемида помогнала на майка си като акушерка, с цел да роди и брат ѝ Аполон. Поради тази причина Артемида е оповестена за новата богиня на раждането, заемайки мястото на дъщерята на Хера - Еилития.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР