апитанът на товарния кораб Vera Su, който на 20 септември

...
апитанът на товарния кораб Vera Su, който на 20 септември
Коментари Харесай

Капитанът на турския кораб Vera SU получи условна присъда и глоба от 7203 лв.

апитанът на товарния транспортен съд Vera Su, който на 20 септември 2021 година заседна край крайбрежията на каварненското село Камен бряг, получи условно наказване. Х.Е. (59 г.) ще изтърпи три години " отнемане от независимост " с петгодишен изпитателен период, съгласно постигнатото съглашение сред прокуратурата, подсъдимия и неговата отбрана, което Окръжният съд в Добрич утвърди през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция. Турският жител ще заплати и половината от разноските по делото в размер на 3601 лв..

Корабът остана затънал край Камен бряг 36 дни и беше изтеглен благодарение на три влекача в ранните часове на 25 октомври 2021 година " Имаше неточност. Моя е грешката ", съобщи пред правосъдния състав капитанът на плавателния съд, признавайки виновността си.

В хода на следствието по случая е открито, че Х.Е. е позволил корабът да плава с оперативно неработеща система за надзор на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието е включвала само вахтен помощник-капитан без наблюдаващ. Това е довело до засядането на плавателния съд и е основало заплаха за доста разваляне на непознат парцел, като действието е осъществено с деяние и при форма на виновността възможен предумисъл, се показва в утвърденото съглашение.

Вторият помощник-капитан, който в нощта на случая е бил на вахта, е с мярка " парична гаранция " от 2 хиляди лв., заяви окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев пред публицисти. По думите му против 26-годишния К.А. в съда ще бъде импортиран обвинителен акт.

Разследването на случая по други две посоки продължава в настрана досъдебно произвеждане, добави Бухчев. Районните прокурори в Каварна, на които са предадени материалите, ще обясняват има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са вреди за природата при произшествието. Разследва се и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни, навременни и верни и проявено ли е безучастие от длъжностни лица.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР