АПИ системно не е осигурявала контрол на автомагистрала „Струма“. Това

...
АПИ системно не е осигурявала контрол на автомагистрала „Струма“. Това
Коментари Харесай

Доклад за „Струма“: Много нарушения и престъпна безотговорност от АПИ

АПИ редовно не е осигурявала надзор на автомагистрала „Струма“. Това сочи отчет на Института за пътна сигурност (ИПБ) за поръчан от него интернационален одит на автомагистралата и по-конкретно за сектора в региона на село Боснек, където на 23 ноември 2021 година стана злополуката с македонския рейс, при която починаха 45 души.

Констатациите в документа стават ясни ден откакто прокуратурата разгласи, че водачът на рейса е отговорен за нещастието.

От института са предали отчета на районния министър Гроздан Караджов и чакат от него дейности за потърсена наказателна отговорност от длъжностните лица, осъществяващи надзор на строителството и поддръжката на пътищата в АПИ, които със своето безучастие са основали предпоставки за настъпването на тежки произшествия.

В отчета е разказано, че в южната лента за придвижване в региона на Боснек са сменени всички предпазни уреди.  Констатирано е обаче, че сглобката на тривълнестата бариера и отвесните стълбове на двувълнестата бариера са компрометирани и не отговаряли на инсталационните условия.

„Стопанинът на пътя би трябвало да изиска от изпълнителя на строително-монтажните работи да ги вкара в редовност според инсталационния стандарт или персонално да поеме отговорност за тези несъответствия“, упорстват от ИПБ.

Също по този начин е установено, че при предпазна бариера в северното платно за придвижване болтовото съединяване е компроментирано. Посоченият детайл от оборудването е високорисков и не е в положение да извърши нужната работа според условията на краш тестванията.

По „Струма“ са открити и голям брой точки за пресичане на платната за придвижване, за които водачите не са авансово осведомени и където атакуващият борд на ограничаващите загради не е обезопасен. Липсват твърди инженерни ограничения, при което съществува опция за неконтролирано секване на платната и следващо пътнотранспортно произшествие от коси челни и странични, или задни удари.

В отчета написа и че при изхода от Автомагистрала „Струма“ при Старо Село не е планувана противоположна връзка с южното платно за придвижване. Тази липса на функционалност предизвиква комплициране и принуждава водачите да вършат непозволени рискови завои в насрещната лента за придвижване. Констатиран е и непочистен пътен възел от сняг, принуждаващ МПС търсещи достъп до северното платно за придвижване на Автомагистрала „Струма“, да карат в насрещното придвижване.

Според отчета на ИПБ краткотрайната организация на придвижването в региона на Старо село е в пряк спор с ускорителния шлюз, като тази изкуствено основана нова непредвидена геометрия причинявала комплициране. Тя принуждава водачите да създадат постепенно включване под висок ъгъл.

Преди дни в различен отчет на ИПБ беше посочено, че автомагистрала „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи и е належащо неотложно предприемане на дейности за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя. Според института нуждата от обезопасяване на Автомагистрала „Хемус“ е незабавна поради високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи вследствие установените рискове в сектор от 50 км от автомагистралата (2 платна по 25 километра).
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР