АПИ има готовност в края април да обяви обществената поръчка

...
АПИ има готовност в края април да обяви обществената поръчка
Коментари Харесай

Спират касапницата в Креснеското дефиле

АПИ има подготвеност в края април да разгласи публичната поръчка за лот 3.2 на автомагистрала “Струма ”


Обществената поръчка за строителство на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле може да бъде оповестена в края на април, оповестиха от Агенция “Пътна инфраструктура ” (виж карето).

С построяването на аутобана през пролома, ще бъде спряна касапницата там – десетки хора губят живота си всяка година при произшествия в рисковия сектор.

Единствената спънка, която към този момент не разрешава търгът за реализатор на построяването на лот 3.2. от аутобана да се организира, е жалбата против Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС). Делото по тази тъжба, подадена от “зелените ”, е планувано за 2 април. След поправките в закона, признати предходната година, обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда, когато става дума за огромни инфраструктурни планове, към този момент е на една инстанция. Ако правосъдният състав реши, че причините на “еколозите ” са неоснователни, АПИ ще задвижи процедурата за публичната поръчка за осъществяване на вид Г 10.50 на лот 3.2, или по този начин наречения “източен ”.

Той бе утвърден от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите след редица публични разисквания. По време на тези полемики специалистите и локалните общности поддържаха източния вид. Той планува придвижването в посока Гърция по Автомагистрала “Струма ” да минава по в този момент съществуващото трасе, което ще бъде ремонтирано и разширено. Към София ще има изцяло нов път – той ще минава на изток от пролома, през Кресненското плато.

Автомагистрала “Струма ” е част от Паневропейския кулоар номер 4, който свързва Германия с Гърция. Магистралата трябваше да бъде подготвена преди 14 години, само че поради тъжби от “природозащитни ” организации за лот 3.2 строителството се забави. В момента страната ни рискува да върне всички пари, отпуснати от Брюксел за “Струма ”. Това ще стане, в случай че тя не бъде приключена до 2022 година, като сумата е близо 1.5 милиарда евро.

В понеделник за Кресненското дефиле се организира и среща в Министерство на околната среда и водите сред министър Нено Димов и Камарата на строителите в България. На нея от браншовата организация показаха концепцията си за развиване на региона, унищожен от пожар предходната година.

За задачата е основано съдружие “Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле ”, в което са включени и два университета – УАСГ и Лесотехническия. Проектът планува възобновяване на биоразнообразието в региона, като той се трансформира в дестинация, предлагаща екотуризъм.

Кметът на Кресна Николай Георгиев:


Пострадалите ще са по-малко


 03-1kare2 „ Най-важен е човешкият живот, той е скъп. Затова колкото по-бързо се построи автомагистралата, толкоз по-малко жертви ще има на пътя. Новото шосе ще има голяма изгода за всички пътуващи – най-много за тяхната сигурност ”, съобщи пред „ Труд ” кметът на Кресна Николай Георгиев.

Той напомни, че всеки жител в общината желае да има автомагистрала.

„ Няма човек, който да е против това. Нашата община се разгласи за източния вид на трасето, който бе признат. Дано има повече бизнес и да се превърнем в атрактивно място за вложения с новата автомагистрала ”, сподели Георгиев.

Шефът на АПИ:


Пускаме търга до края на април


 02-12 “След първата копка на автомагистрала “Хемус ” през днешния ден и оповестяването на търга за сектора Ботевград-Мездра преди няколко дни, пускаме Кресненското дефиле до края на април, най-късно до първите дни на май ”. Това разгласи инж. Дончо Атанасов, началник на Агенция “Пътна инфраструктура ”. И добави, че се надява до края на 2018 година да преминат всички процедури за целия сектор на “Хемус ” от “Боаза ” до Велико Търново, както и за пътя Русе-Бяла.

“Всяка година трафикът се усилва с 10-15%, усилват се и товарните коли, само че към момента не доближава финансиране ”, добави той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР