АПИ е възложила заданието в нарушение на закона за обществените

...
АПИ е възложила заданието в нарушение на закона за обществените
Коментари Харесай

Сметната палата: ТОЛ - фирмата е избрана в нарушение

АПИ е упълномощила заданието в нарушаване на закона за публичните поръчки

Сметната палата ще наложи санкция на Агенция „ Пътна инфраструктура “ поради определената без конкурс компания - оператор на системата за събиране на тол такси. Това сподели ръководителят на палатата Цветан Цветков пред

АПИ е упълномощила заданието в нарушаване на закона за публичните поръчки, твърди отчет на ведомството.

Според виновния някогашен началник в пътната организация Олег Асенов, услугата е неповторима и само определената компания може да я извърши.

Обществените поръчки плануват съревнование на компании за преференциална цена, споделя ръководителят на сметната палата. В случая с тол таксите Пътната организация е упълномощила непосредствено на консорциума, който е създал софтуера, макар че страната има авторското право и може да го отстъпи на необятен кръг компании.

„ Рискът е да се избере един реализатор, който да е в монополно състояние и да ти даде една цена, която ти просто би трябвало да приемеш. Там няма конкуренция сред цени. Тази цена се преценява с прогнозната стойност, която я избрана “, сподели Цветан Цветков.

Така ден преди Бъдни вечер през 2020 година е подписан 5-годишен контракт с консорциума за 141 млн лв. с Данък добавена стойност. Месечното заплащане за първите две години е 2,5 милиона лв., а за идващите 3 - 2 100 000 лева Бившият началник в АПИ Олег Асенов оправдава директното договаряне с обстоятелството, че тя най-добре познава софтуера за събирането на таксите.

„ Всяка толсистема, характерното при тях е, че нормално тези екипи, които ги създават те вземат участие изцяло в тяхната подръжка в бъдеще, такава е практиката в Чехия, Словакия, Полша, Унгария... Сходна система в Унгария - 100 млн. лева годишно за опериране. В съпоставяне с нашия контракт - 20 млн. лева годишно това е 5 пъти по малко “, изясни Олег Асенов, някогашен член на УС на АПИ.

Според ръководителя на сметната палата обаче, АПИ не е дала и подробна аргументация на препоръчаната цена

„ Наложи се да пожелаеме техническата спецификация от министъра на районното развиване и едвам откакто Гроздан Караджов ни даде тази информация, ние потърсихме външен специалист, който да извърши разбор “, изяснява Цветан Цветков.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР