Апетитът на Индия към евтиния руски петрол нараства, въпреки че

...
Апетитът на Индия към евтиния руски петрол нараства, въпреки че
Коментари Харесай

Индия увеличава притока на руски петрол с голяма отстъпка, докато Западът продължава да налага санкции на Москва

Апетитът на Индия към евтиния съветски нефт нараства, макар че Западът продължава да постанова на Москва невиждани наказания, съобщи CNN.

Според оценки на доставчика на данни за финансовия пазар Refinitiv, през май потоците от съветски недопечен нефт за Индия се чака да доближат 3,36 млн. метрични тона. Това е съвсем девет пъти повече от междинната месечна стойност за 2021 година, която е 382 500 метрични тона.

Като цяло от началото на войната в Украйна страната е получила 4,8 млн. метрични тона съветски нефт с отстъпка, добавя Refinitiv. В момента съветският нефт Urals се търгува за към 95 $ за барел, до момента в който международният бенчмарк недопечен нефт Brent е над 119 $ за барел.

Част от повода за разликата в цените е, че Западът заобикаля съветския нефт. В понеделник Европейски Съюз се съгласи да забрани вноса на 90% от съветския нефт до края на годината. Европа е най-големият покупател на съветска сила.

Съединените щати, Канада, Обединеното кралство и Австралия към този момент не разрешиха вноса.

Ембаргото от страна на огромен вносител като Европа ще окаже напън върху съветската стопанска система, само че Москва е намерила други купувачи в Азия.

Индия, която внася 80% от своя нефт, нормално купува единствено към 2-3% от Русия. Но с покачването на цените на петрола през тази година държавното управление непрекъснато усилва потреблението си от Москва, възползвайки се от огромните отстъпки.

По данни на Refinitiv потокът на съветски недопечен нефт към Индия е повишен до 1,01 млн. метрични тона през април от 430 000 метрични тона през март.

Индийското министерство на петрола и природния газ не отговори незабавно на питане по отношение на въздействието на частичната възбрана на Европейски Съюз върху петролните връзки на южноазиатската стопанска система с Москва.

По-рано през май Индия омаловажи скока на вноса. В изказване на Министерството на петрола и природния газ се споделя, че страната внася нефт от целия свят, в това число забележителен размер от Съединените щати.

" Въпреки опитите да се показа противоположното, покупките на сила от Русия остават незначителни спрямо общото ползване на Индия ", се споделя в изказване на министерството. " Законните енергийни покупко-продажби на Индия не могат да бъдат политизирани ", се споделя още в известието.

Най-голямата народна власт в света се въздържа да заеме твърда позиция против Москва по отношение на войната в Украйна. Русия и Индия имат дългогодишни другарски връзки, които датират от руската ера, когато Съюз на съветските социалистически републики оказа помощ на Индия да завоюва войната с Пакистан през 1971 година

Индия не е единственият азиатски колос, който купува съветски нефт. Очаква се Китай, който в предишното е бил най-големият покупател на съветски нефт, също да стартира да пазари.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР