Aпетитът към малкия странен плод, поне за нашите ширини, наречен

...
Aпетитът към малкия странен плод, поне за нашите ширини, наречен
Коментари Харесай

Екзотичният плод, чието търсене скочи с 400% на годишна база. Защо?

Aпетитът към дребния чудноват плод, най-малко за нашите ширини, наименуван дуриан нараства ненаситно. Глобалното търсене на на плода скочи с 400% на годишна база, съгласно HSBC. Голяма заслуга за това има Китай или по-скоро " лудостта " по плодовете на потребителите в Китай.

" Търсенето на дуриан нараства с 400% на годишна база, подрепено само от манията в Китай ", се споделя в отчет на банката, представен от CNBC.

През последните две години Китай е внесъл дуриан на стойност 6 милиарда $, или 91% от международното търсене, се споделя в отчета.

" Бумът в търсенето на дуриана " е концентриран значително в Китай, където потребителите не го гледат на стоката просто като на плод, само че и като подарък, който демонстрира благосъстоянието на този, който го е подарил.

Докато взривът в търсенето на дуриан в Китай стартира още през 2017 година, растежът в търсенето се ускори едвам от края на 2022 година, съгласно данни на HSBC.

Кои са огромните експортьори на дуриан

Основният снабдител е Асоциацията на страните от Югоизточна Азия АСЕАН, която съставлява 90% от международния експорт на дуриан през 2022 година " Кралят на плодовете " се продава за над 10 $ за кг в Китай и приблизително към 6 $ за кг в страните от Югоизточна Азия.

Тайланд дава отговор за 99% от общия експорт на дуриан в 10-членния блок със страни като Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Ръстът в търсенето на дуриан носи благоприятни условия и за останалата част от Югоизточна Азия, освен за Тайланд, считат икономисти. Сделката за свободна търговия на блока АСЕАН разрешава на участниците по-свободен и еднакъв достъп до китайския пазар, се отбелязва в отчета.

" Пазарът на дуриан към момента пораства - и други стопански системи в АСЕАН ще се конкурират с господството на Тайланд " счита икономистът на HSBC Арис Даканай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР