Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция от 500

...
Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция от 500
Коментари Харесай

Срещу половин милион лева Николай Банев излиза под гаранция

Апелативният спецсъд пуска предприемача Николай Банев под гаранция от 500 000 лева Определението, с което втората инстанция усилва размерът на гаранцията на Банев от 200 хиляди лева на половин милион, е дефинитивно. То е от 23 ноември, прецизира уеб сайтът " ".

Банев беше арестуван повече от две години и половина, откакто беше задържан през октомври 2018 година През май т.г. съдът промени мярката му на домакински арест, а през октомври в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), в това число поради дългия арест. В претекстовете си съдът в Страсбург означи, че продължителността на задържането, в това число и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който един път към този момент беше определил гаранция от 1 млн. лв. на Банев, само че втората инстанция я анулира. В края на октомври, към този момент и след решението на Европейски съд по правата на човека, спецсъдът още веднъж дефинира гаранция на Банев, само че от 200 000 лв..
 Николай Банев е с COVID-19
Николай Банев е с COVID-19

Това заяви един от юристите му

Прокуратурата обаче стачкува против стартирането на Банев против 200 000 лева и настояваше той да остане под домакински арест, тъй като е заплашвал свидетелка по делото. Самият Банев пледира, че не може да заплати и 200 лева гаранция, защото имуществото му е блокирано. Банев упорства и съдът да не взема поради и показанията на свидетелката, тъй като информацията не била събрана по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

От определението на апелативните съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова, излиза наяве, че поради констатацията на Европейски съд по правата на човека за " обезпокоително " продължителното задържане на Банев, което към този момент надвишава 3 години, те също одобряват, че няма по какъв начин да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Според правосъдния състав обаче продължава да има обосновано съмнение, че е направил закононарушенията, за които е упрекнат, в това число за .

От правосъдния акт се схваща и за изказванията на свидетелката, че Банев я е предизвестил да внимава какви показания дава. М. Николова е подала тъжба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври към 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела позвъняването като опасност за живота си, тъй като го познавала като безсъвестен. В жалбата си тя споделя и думите му към нея: " Ти си мъдро момиче и знаеш какво би трябвало и какво не би трябвало да приказваш. ".

След това Банев я уведомил, че към този момент нямал неприятни усеща към нея, само че я предизвестил, че в случай че удостовери показанията си от досъдебното произвеждане, щял да я зачеркне вечно. " Свидетелят се опитал да изясни, че пред съда ще би трябвало да приказва единствено истината, само че подсъдимият ѝ декларирал, че " нали знаеш, колелото се върти и в този момент към този момент не съм затворен ", разкрива съдът наличието на жалбата на свидетелката.
 Николай Банев се отхвърли от отбрана и след това преупълномощи юристите си
Николай Банев се отхвърли от отбрана и след това преупълномощи юристите си

Забавянето на делото не е по виновност на съда или прокуратурата, изясняват прокурори

В отговор на възражението на Банев, че не може да заплати гаранцията, правосъдният състав показва, че множеството му офшорни компании евентуално имат задоволително активи и може да се допусна, че по сметките им има задоволително пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия. " Следва да се означи, че гаранцията може да бъде импортирана и от друго лице, а освен от подсъдимия ", припомня в умозаключение съдът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР