Апелативният съд във Велико Търново постанови да се възобнови делото

...
Апелативният съд във Велико Търново постанови да се възобнови делото
Коментари Харесай

Делото за отнемане на имущество от Георги Вълев тръгна отново

Апелативният съд във Велико Търново постанови да се възобнови делото за лишаване на имущество от Георги Вълев , наказан на доживотна присъда за ликвидиране по случая " Килърите 1 " .

Определението на Великотърновския съд не предстои на обжалване.

 Върховен касационен съд остави в пандиза до живот трима от групата на
Върховен касационен съд остави в пандиза до живот трима от групата на " Килърите "

Най-тежката присъда е доказана от последната правосъдна инстанция, без право на подмяна

Делото за лишаване на имущество от Вълев потегля още веднъж на първа инстанция - в Окръжния съд в Търново. Искът за възобновяването е на новата антикорупция - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Става въпрос за имущество на стойност 3.6 млн. лева

Припомняме, на 27 април тази година Окръжният съд в Търново реши, че производството по делото за имуществото на Вълев т рябва да бъде прекъснато.
Тогава магистратите решиха, че срокът на инспекцията по чл.15 от анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество , добито от незаконна активност (ЗОПДИППД) е преклузивен и след приключването му страната в лицето на КПКОНПИ губи правно съображение да води дело за лишаване на имущество. Сред претекстовете на магистратите категорично беше очебийно, че искът за лишаване е импортиран 7 години по-късно , а не незабавно след 10-месечната инспекция и това го прави неприемлив.

В претекстовете си антикорупционният орган показва, че по реда на Закона за придобиване на нелегално добито имущество (ЗОПДИППД) и ск за лишаване на имущество може да се внесе едвам след влизане в действие на наказателната присъда против лицето, което е отвън 10-месечния период на инспекцията . " Разбирането, че може да се преклудира едно още невъзникнало право е погрешно и в несъгласие с главните правни правила ", написа още в жалбата на КПКОНПИ.

С определението си от 19 юли тази година Апелативният съд в Търново почита тази тъжба . Магистратите показват в претекстовете си: " Систематичното пояснение на наредбата на чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) постанова изводът, че срокът по чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) се отнася само за първия стадий от производството по определяне и лишаване на имущество добито от незаконна активност по ЗОПДИППД (отм.), а точно така наречен " предварителна инспекция. " Според съда обаче този период " не е и няма по какъв начин да бъде период за предявяване на иск, защото законът е уредил като процесуална причина за предявяване на желае единствено и само влизането в действие на неоправдателната присъда ". Съдът излиза със същото тълкувание като това в жалбата на антикорупцията - " 10-месечният период за осъществяване на инспекция (с оглед началният му миг - чл.21 от ЗОПДИППД (отм.)) изтича доста преди да е влезнала в действие неоправдателната присъда ".

 Потвърдиха доживотните присъди на трима от „ Килърите”
Потвърдиха доживотните присъди на трима от „ Килърите ”

За Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев

Припомняме, през актуалната 2018 година името на наказания Георги Вълев беше намесено в разнообразни хипотези към убийството на предприемача Петър Христов , който беше показно разстрелян на 8 януари пред офиса си в столични квартал " Манастирски ливади ".
Тогава основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че е допустимо убийството да е поръчано от пандиза точно от Георги Вълев.

 Престъпления като убийството на Петър Христов нормално остават неразкрити
Престъпления като убийството на Петър Христов нормално остават неразкрити

Димо Гяуров: Възможно, само че малко евентуално, да е бил поръчан от пандиза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР