Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд

...
Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна потвърди присъдите на машинистите по делото Хитрино

Апелативният съд във Варна удостовери присъдата на Шуменския областен съд по делото за влаковата злополука на гара Хитрино. Първата инстанция присъди на машиниста Димитър Михнев. 15 години затвор и 17 години отнемане от право да упражнява специалността си. Помощникът му Радослав Петков. е лишен от независимост за 10 години и му е отнето правото да упражнява специалността за 12 година

Двамата са приети за отговорни за това, че на 10 декември 2016 година при ръководство на товарен трен, са нарушили разпоредбите за придвижване. Машината е навлязла в гарата със 78 км/ч Двамата не се подчинили на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с подготвеност за прекъсване. В резултат последвало дерайлиране, разваляне на вагон-цистерни, приключване на газ пропилен и гърмеж. При случая починаха 7души, а ранените бяха над 10.

Влакът пътуваше по направлението Бургас – Русе и бе формиран от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, пренасящи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино прекосяването на пътнически трен. Двамата подсъдими обаче не били известени за това и считали, че се движат по нормалния график.

Един от изводите в техническите експертизи е, че стоманеният път и оборудванията в гара Хитрино въпреки и недобре поддържани, са били механически изправни. Настоящият състав също смята, че пътят не е в директна причинна връзка с настъпилия резултат.

Вещите лица са безапелационни, че повода за произшествието е високата скорост при нахлуване и неспазването на светлинната сигнализация.

За разлика от първата инстанция, Апелативният съд не приема за смекчаващи условия неприятното положение на пътя, това, че цистерната не е отговаряла на условията и незнанието от подсъдимите за промененото разписание. Двамата не са изпълнили водещото си обвързване да съоблюдават светлинната сигнализация.

Настоящият състав откри, че наказванията на Димитър Михнес и Радослав Петков подхождат на тежестта на позволените тежки нарушавания на разпоредбите за придвижване. Множество експерти, взели участие в разнообразни експертизи, са дали еднопосочни изводи, в които не се откри финансова взаимозависимост и преднамереност.

Решението на съда предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР