Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Добричкия окръжен съд

...
Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Добричкия окръжен съд
Коментари Харесай

Съдът във Варна потвърди присъда за нанесена телесна повреда на полицай

Апелативният съд във Варна удостовери присъда на Добричкия областен съд във връзка с Любомир И., който е бил приет за отговорен в това, че на 24.06.2019г. в с.Карапелит при ръководство на микробус нарушил Закона за придвижване по пътищата и предизвикал телесна щета на полицейски чиновник.

Освен това лидерът незаконно попречил на орган на властта да извърши отговорностите си - не показал документи за ръководство на транспортното средство, а вместо това потеглил с него. Първата инстанция е определила наказване в размер на 2 години отнемане от независимост, чието осъществяване е отсрочено с 3-годишен изпитателен период. Наложена е и мярка „ наложителни периодически срещи с пробационен чиновник “. В изгода на потърпевшия е присъдено обезщетение от 5 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди. 

На 24.06.2019г. чиновници от ОД Министерство на вътрешните работи - Добрич взели участие в профилирана интервенция за надзор на придвижването по пътищата.

Микробусът на подсъдимия превозвал работещи в просветителната система.  Шофьорът спрял на пешеходна пътека пред детска градина, с цел да изчака качването на двама пасажери. Един от служителите на реда разпоредил да реалокира буса. Подсъдимият отказал под предлог, че учителките всеки миг ще се качат. Тогава служителят забелязал, че Любомир И. е без подложен колан и му изискал документите за инспекция. Докато дамите се качвали, през отворения прозорец служителят на реда сложил ръката си, държаща палка, пред водача, с цел да му попречи да потегли. Независимо от разпореждането да спре, подсъдимият потеглил с буса. Служителят на Министерство на вътрешните работи бил понесен и след това паднал на пътното платно. След 30-тина метра, подсъдимият спрял и се върнал до мястото на случая. Пострадалият получил травма на главата и охлузвания по крайниците, които краткотрайно разстроили здравето му.

Апелативният съд е безапелационен, че подсъдимият е направил закононарушение, а не административно нарушаване, каквато е тезата на отбраната. Той е спрял микробуса на пешеходна пътека; освен не е извършил предписание на органите на реда, а смело и надменно ги е оспорил; управлявал е МПС без подложен защитен колан; не е показал поисканите му документи и е задвижил микробуса. Тези негови дейности са били годни да причинят телесни увреждания. Подсъдимият е позволил три нарушавания на разпоредбите за придвижване: правил е профилиран транспорт на пасажери, без обозначаване със наложителна за това табела; движел се е без защитен колан и е спрял на пешеходка пътека. Вместо да осъзнае грешката си, смело оспорил разпореждането на полицейския чиновник, потегляйки с автомобила, макар че ръцете на служителя към момента са били в купето. Така като се изключи че му предизвикал телесни увреждания, попречил на осъществяването на служебните му отговорности. И тази инстанция регистрира неналичието на сдържаност от страна на лидера след проявеното очевидно и жестоко неуважение на публичните порядки, граничещо с демонстрация на безчинство.

С тези претекстове Апелативният съд удостовери присъдата на долустоящата инстанция. Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР