Апелативният съд във Варна потвърди наказание 20 години лишаване от

...
Апелативният съд във Варна потвърди наказание 20 години лишаване от
Коментари Харесай

Съд във Варна потвърди 20-годишна присъда за жестоко убийство в добричко село

Апелативният съд във Варна удостовери наказване 20 години отнемане от независимост за съзнателно ликвидиране, осъществено с особена свирепост в добричкото село Божурово. 35-годишният обвиняем е бил оневинен от Добричкия областен съд да е направил действието по изключително непосилен за жертвата метод. Биляй М. е бил наказан от първата инстанция за заплати на трима наследници на умрелия – цивилен ищци в процеса – по 100 хиляди лева компенсации за породените неимуществени вреди. Подсъдимият апелира правосъдния акт. След като извърши въззивна инспекция, Апелативният съд промени присъдата единствено в гражданско неоправдателната й част като понижи размера на обезщетенията за двама от гражданските ищци – на 50 и 70 хиляди лева

След продължителна почерпка с алкохол в ранните часове на 3 ноември 2012 година в дома на потърпевшия сред него и подсъдимия зародил спор. Биляй нанесъл на домакина си голям брой мощни удари с бухалка и си тръгнал. Пред очевидци споделил, че е умъртвил човек. Под непозната идентичност отпътувал за Германия. Там бил арестуван през 2019 година и предаден на българските управляващи. Извършената съдебно-медицинска експертиза сочи като причина за гибелта на Ерсан Б. черепно-мозъчна контузия – резултат от нанесените удари.

Въззивната инстанция извърши спомагателен разпит на очевидци. Отхвърлена бе тезата на отбраната за наличие на трети човек на мястото на престъплението. Формираната единна доказателствена верига  открива с нужната решителност, че точно подсъдимият е умъртвил потърпевшия.

Съдът напомня, че с цел да се квалифицира едно ликвидиране като осъществено с особена свирепост е належащо при умъртвяването на жертвата, деецът да е показал изключителна гняв, настървеност, злопаметност или садизъм. В обсъждания случай по неоспорим метод е открита проявената свирепост и експанзия. Наред с тежката черепно-мозъчна контузия са установени и голям брой други увеждания по ръцете и тялото на умрелия. Равнодушното отношение на подсъдимия към жертвата – изоставил го с ясното схващане, че гибелта му ще настъпи скоро - изрично разкрива настървение и озлобление. Настоящият правосъден състав откри за погрешен извода на проверявания съд, че убийството не е осъществено по изключително непосилен метод. Заради неналичието на митинг от прокуратурата, въззивната инстанция няма процесуална опция да утежни ситуацията на подсъдимия, само че добави тази характерност на действието към отегчаващите виновността условия.

Апелативният съд не одобри изказванието, че наказването би трябвало да бъде понижено, тъй като производството излиза от " рационалния период ". Още в деня на действието проверяващите са призовали подсъдимия на разпит. Той не се е явил и е бил разгласен за общодържавно търсене. След като е открито местонахождението му в Германия, е направена Европейска заповед за арест и е извършено произвеждане по предаването му на българските управляващи. Именно укриването на подсъдимия посредством прилагане на непознати документи за идентичност и фактическата трудност на делото, а не бездействието на проверяващите и правосъдни органи са довели до продължителността на наказателното произвеждане.

По отношение на гражданските искове, апелативната инстанция събра спомагателни доказателства за връзките на гражданските ищци с умрелия. Обезщетенията не могат да бъдат присъждани по дифолт в най-голям размер.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР