Апелативният съд в Пловдив отложи за края на януари делото

...
Апелативният съд в Пловдив отложи за края на януари делото
Коментари Харесай

Катастрофата със загиналите музиканти: Няма следа от виновния турски шофьор

Апелативният съд в Пловдив отсрочи за края на януари делото против турския водач, който преди пет години в злополука на прохода Хаинбоаз аргументи гибелта на двамата музиканти Николай Николов и Павел Дюлгеров.

На първа инстанция Мехмет Калиман получи условна присъда, само че околните на умрелите младежи я апелират. И за днешното съвещание обаче се оказа, че турският водач е нередовно свикан и делото още веднъж беше отсрочено.

29 юни, 2018 година, след преден удар сред кола и тир на прохода Хаинбоаз умират музикантите Николай Николов – Ni.co. и Павел Дюлгеров.

След случая водачът на турския тир е разпитан, само че не е арестуван. Разследването продължава пет години, като през това време Мехмет Калиман неведнъж минава през България.

През февруари тази година той е арестуван. Освободен е на 18 май, когато Окръжният съд в Стара Загора му дава 3-годишна условна присъда, тъй като автотехническата експертиза не потвърждава виновността му.

Още същият ден той напуща страната. Родителите на починалите момчета апелират, само че и през днешния ден в съда не се явиха нито подсъдимият, нито неговият бранител.

" Подсъдимият е нередовно свикан, няма по какъв начин да дадем ход на делото в негово неявяване. Това е значително процесуално нарушаване ", съобщи Пламен Бонев, юрист на околните.

Изпратено е искане до турските правосъдни управляващи водачът да бъде постоянно свикан.

" Беше упоменато, че на 1 декември е изпратена молбата до посолството на Турция, което за мен е малко необичайно, тъй като първото съвещание беше на 18 септември. Тогава отново не се беше явил. След това имаше ноември месец и чак на 1 декември се изпраща това писмо за подпомагане за осъществяване на правосъдна поръчка, което съгласно мен е прекомерно късно ", разяснява Цветан Николов.
Ако и за идващото правосъдно съвещание Мехмет Калиман не бъде постоянно свикан, от обвиняването обясниха, че има процедура, която разрешава той да бъде съден задочно. Според юриста на околните обаче това е мъчно да се случи.

" Ако не се яви, не е проблем, в случай че е постоянно свикан, само че в случай че не е постоянно свикан, не мисля, че ще дадем ход на делото. Може да бъде съден, в случай че е постоянно свикан, може да дадем ход без да участва персонално ", добави Пламен Бонев, юрист на околните.

Близките на починалите момчета и през днешния ден желаеха както по-сурово наказване за лидера на тира, по този начин и законови промени.

" Ефективни присъди. Това е главното, което би трябвало да се случи най-сетне в България. Особено при причиняване на гибел на пътя. Ефективна присъда. За да има и самостоятелна предварителна защита, само че освен. Да има и генерална предварителна защита ", съобщи Мариела Николова.

" И предел за условни присъди, който сега е 3 години. Според мен е висок ", сподели още Цветан Николов.

Следващото съвещание в Апелативния съд ще бъде на 22 януари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР