Апелативен съд - Варна измени присъда на Окръжния съд в

...
Апелативен съд - Варна измени присъда на Окръжния съд в
Коментари Харесай

Осъдиха на доживотен затвор мъж, ограбил и убил собственичка на магазин

Апелативен съд - Варна промени присъда на Окръжния съд в Търговище и усили на пожизнен затвор наказването на обвиняем за обир, съпроводен с ликвидиране в поповското село Славяново, оповестиха от Апелативния съд.

Първоинстанционният съд е постановил Юлиян Ш. да бъде лишен от независимост за 20 години.

На втора инстанция е доказано присъденото от Окръжния съд обвързване подсъдимия да заплати на наследника на умрялата обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 лева. 

Подсъдимият почнал с престъпни прояви още от ранна възраст. Осъждан е неведнъж и е изтърпявал присъди за закононарушения срещу собствеността, както и за друго ликвидиране. Пострадалата Фатме М. била вдовица и живеела сама. Имала магазин за хранителни артикули, работела и като счетоводител. В селото било известно, че тя разполага със средства и се употребила с име на добър и угодлив човек.

Често предоставяла артикули на „ вересия “, в това число на подсъдимия, давала му и пари назаем. Юлиян решил да си обезпечи пари, като ограби Фатме. В телефонен диалог с нея по здрач на 11.10. 2022 година изискал да я посети, което и сторил. За да пречупи съпротивата ѝ, стегнал примка към врата ѝ.

В резултат на асфикцията, дамата умряла. Подсъдимият взел 15 000 лева. Задържан бил два дни по-късно. 

Въззивният правосъден състав счете, че избраното от Окръжния съд наказване не е законосъобразно. Деянието разкрива по-висока степен на социална заплаха от тази на останалите закононарушения от същия тип. 

Съдът намира обсъжданото закононарушение за изключително тежко. То е било авансово замислено, планувано и квалифицирано. Умисълът за умъртвяване на потърпевшата не е подбуден ненадейно и внезапно. 

След разбора на обстоятелствата, в това число 11-те предишни осъждания на подсъдимия, Апелативният съд заключи, че има действителен риск той да извърши такова действие още веднъж, което го прави извънредно рисков за обществото. 

От значително значение е и фактът, че той е бил осъден с отнемане от независимост за 16 години, като е бил предварително условно освободен. Продължителната изолираност в пенетенциарни заведения явно не е довела до поправянето и превъзпитаването му. Той не е построил морални полезности и продължава да не зачита откритите правила на държание. Юлиян Ш. един път към този момент е посягал на най-ценното богатство – човешкия живот. След като с предходните осъждания не са реализирани задачите на закона, се постанова изводът, че справедливото наказване за осъщественото от него е " пожизнен затвор ", написа още в претекстовете на съда. 

Решението на Апелативния съд предстои на обжалване пред Върховния касационен съд. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР