Апелативен съд се разпореди Васил Божков да остане задържан под

...
Апелативен съд се разпореди Васил Божков да остане задържан под
Коментари Харесай

Съдът пусна Васил Божков под домашен арест, нямало опасност да се укрие

Апелативен съд се разпореди Васил Божков да остане арестуван под домакински арест с електронна гривна. Все още имало заплаха да се укрие и би трябвало да е арестуван, само че не в пандиза. Решението безнесменът да се прибере вкъщи трява да бъде изпълнено още през днешния ден. 

 

" На 67 години не е елементарно в ареста ", бяха думите на Божков преди да чуе съдиите. 

 

Журналистите бяха изведени от залата и съдиите много дълго се съветваха между тях. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. 

 

Стана ясно, че съдът се преценява главно с показанията на Цветомир Найденов.

 

Съдът счете, че преди Божков е имал правото да напуща страната. В момента има обаче смяна на ситуацията, тъй като той споделил, че желае да остане в България. 

 

Преди това юриста на Божков Георги Гатев дефинира задържането до момента като принуда.

 

Не са получавали никакъв документ на безусловно всички техни запитвания. 

 

Обвинителите признаха, че не са имали опция персонално да връчат призовката на Божков. 

 

В съда са синът на Васил Божков Антон и брачната половинка му Ива Софиянска. Снахата на Божков е дъщеря на някогашния кмет на София Стефан Софиянски.

 

 

Снимки: Булфото

 

Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, сподели Васил Божков пред съда. 

 

По време на съвещанието юристът на Божков – Георги Гатев изиска от съда да не постанова никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „ подписка “. По думите му обвиняването против Божков е голословно и незаконосъобразно, като е постановено в нарушаване на Конституцията. Защитникът означи, че клиентът му се е върнал непринудено в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на индивида, в което се споделя, че такова деяние би трябвало да бъде оценено от съда.

 

 

Гатев заяви, че по делото за културните полезности през вчерашния ден, откакто му е предявила обвиняването, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лв..

 

Прокурорите по делото желаеха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като показаха, че има обосновано предложение, че е направил закононарушението, за което е упрекнат. Към сегашния миг са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, прибавиха те. Единствената причина досега следствието да не е завършило е да бъде свикан Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, сподели прокурор Ангел Кънев.

 

Сградата, в която Васил Божков ще обитава, откакто Софийският апелативен съд му дефинира домакински арест, се намира на ул. " Московска " 43 в София, където се обитава офисът на компанията му " НОВЕ Холдинг ".

Домашният арест е тип задържане и е втората по тежест мярка за неотклонение. Затова и прокурорите са решили да не му желаят непрекъснат арест. Ще му бъде сложена и електронна гривна.

Според съда заплахата той да се укрие не е изчезнала, въпреки да е доста по-малка.

Днес стана ясно още, че Софийската градска прокуратура отдръпва настояването си за задържане на Васил Божков по делото за проведена незаконна група за престъпни закононарушения.

В понеделник той получи и третата по тежест мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на милион и половина лв.. Тя е по третото му дело за нелегално държане на антики и пране на пари. Адвокатът му Георги Гатев обаче щял да я апелира пред апелативния съд.

  

Задържането му е по така наречен " хазартно дело ", от което стартира всичко. По него той е упрекнат, че е управлявал проведена незаконна група, която е работила от 2014 година и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения.

 

Междувременно прокуратурата внесе в Софийския градски съд искане Божков да бъде арестуван под стража по така наречен престъпни действия.


Става дума за обвинявания за убийства, обезпечение на убийства, побои и закани. Сред случаите, за които Прокуратурата го проверява, е и несполучливият атентат против починалия към този момент Алексей Петров през 2015 година. То беше замразено, тъй като нямаше по какъв начин предприемачът да бъде разпитан, което, в случай че се върне, към този момент може да бъде направено.

 

Божков беше разследван задочно - освен това по глава Първа - mрестъпления против Републиката, че е финансирал митингите през 2020 година против Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха упрекнати и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори.

 

Божков от своя страна твърди, че е бил жертва на закононарушение, че е бил изнудван. По случая работи Софийската градска прокуратура, само че по делото развиване няма точно поради обстоятелството, че Божков не беше в страната.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР