Апелативен съд – Варна не намери основания да измени взетата

...
Апелативен съд – Варна не намери основания да измени взетата
Коментари Харесай

За втори път съдът отказа по-лека мярка на обвинен в притежание и разпространение на наркотици

Апелативен съд – Варна не откри учредения да промени взетата при започване на август мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на мъж, упрекнат в владеене на високорискови опиати за разпространяване, и разпространяване. Миналата седмица Варненският областен съд е оставил без почитание молбата му за по-лека мярка.

Според обвиняването, на 1 август в Провадия в изискванията на рисков рецидив Камен З. държал за разпространяване 7.86 гр. марихуана и 2.33 гр. метаамфетамини, от които популяризирал на друго лице 0.45 гр. Той е осъждан 8 пъти.

Защитата оспори съществуването на всички законови предпоставки за задържането на обвинения и посочи доводи от здравословно и обществено естество: Камен З. има психологично заболяване, майка му е с влошено здраве, 43-годишният мъж има три деца, за които се грижи. Според юриста, никой от разпитаните очевидци не е удостоверил, че е виждал доверителя му да продава опиати или че се е снабдил точно от него.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че не са събрани нови доказателства, които да опровергават обоснованото съмнение за съпричастността на обвинения към действията. Реален е рискът при по-лека мярка Камен З. да извърши закононарушение, защото е осъждан неведнъж.

Въззивната инстанция поддържа мнението на първостепенния съд, че няма съображение за проверка на извода за адекватност на най-тежката мярка за неотклонение. От направена правосъдна психолого-психиатрична експертиза излиза наяве, че обвиненият е вменяем, защото не страда от заболяване, което му пречи да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си. Констатирана е комбинирана приложимост на психоактивни субстанции и алкохолна взаимозависимост. Това положение обаче не се отразява върху годността му да взе участие в наказателно произвеждане. Правилно първата инстанция е указала на проверяващите органи да назначат сложна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, с която да се откри има ли заболяване, което да пречи на престоя му в ареста.

И към този миг – месец и половина след първичното установяване на мярката за процесуална насила – е настоящо обоснованото съмнение, че Камен З. е направил действията, предмет на обвиняването. Доказателствената цялост разрешава основателно да се подозира, че мъжът е държал опиати за разпространяване и е популяризирал част от тях. Естеството на незаконната активност, реализирана от вкъщи му, изключва домакински арест, тъй като по този метод обвиненият няма да бъде лишен от опцията да извърши закононарушение. Съдебният състав не вижда заплаха от укриване, поради фамилното състояние на арестувания – 3 деца и майка със заболяване. Под въпрос е обаче по какъв метод той се е грижел за тях в случай, че не е упражнявал общественополезен труд.

С тези съображения Апелативен съд – Варна стигна до заключението за точност на първоинстанционния правосъден акт, неоснователност на жалбата против него и новост на мярката " задържане под стража “. Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР