Апелативен съд – Пловдив потвърди присъда на Пазарджишкия окръжен съд

...
Апелативен съд – Пловдив потвърди присъда на Пазарджишкия окръжен съд
Коментари Харесай

Потвърдена е присъдата на бизнесмена за подкупа на служители в Напоителни системи

Апелативен съд – Пловдив удостовери присъда на Пазарджишкия областен съд по отношение на предприемач, който е наказан за това, че е предложил и направил опит да даде рушвет на чиновници на " Напоителни системи “ ЕАД – клон " Тополница “.

На подсъдимия С. К. е наложено наказване от 2 години и 6 месеца отнемане от независимост условно с 4 години изпитателен период и санкция от 2 000 лв.. Той е приет за отговорен в това, че в качеството си на шеф на частна компания, на 14.06.2016 година в Пазарджик е предложил и направил опит да даде по 2 000 лв. на три длъжностни лица, с цел да подпишат протоколи за осъществени строително-монтажни работи, които на процедура не са били осъществени. Става дума за ремонт на кантон " Варвара-1 “, " Бент Лесичово “ и съседен към него кантон, както и за кантон " Гелеменово “.

Подсъдим по делото е бил и тогавашния изпълнителен шеф на " Напоителни системи “ ЕАД, И. П., само че по отношение на него делото е прекъснато, тъй като умрял. И. П. назначил за шеф на клон " Тополница “ свидетелката Т. С. През юни 2015 година й наредил да подпише контракт с три посочени от него компании за строително-монтажни работи по кантон " Варвара-1 “, " Бент Лесичово “ и съседен към него кантон, както и за кантон " Гелеменово “. Сумите за контрактуваните действия трябвало да бъдат такива, че да не се организира социална поръчка, а да се подписа пряк контракт. За обект " Варвара -1 “ цената на контракта била 59 216 лева, за " Бент Лесичово “ – 56 420 лева, а за кантон " Гелеменово “ – 31 646 лева Авансово били преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите.

Срокът и на трите контракта бил продължен, тъй като строително- монтажните работи не били приключени. Сформираната от шефката на клон " Тополница “ комисия обходила обектите и установила, че макар предплатено изплатените пари, са осъществени едвам 20% от строително- монтажните работи и то некачествено.

Изпълнителният шеф на " Напоителни системи “ ЕАД почнал да притиска шефката на клон " Тополница “ да заплати и останалите суми на компаниите. Тя отказвала с претекста, че строително-монтажните действия не са осъществени в цялостен размер и в случай че подпишат акта за това ще извършат закононарушение. На 14.06.2016 година подсъдимият С. К. дошъл на среща с тримата членове на въпросната комисия и предложил по 2 000 лв. на всеки, с цел да подпишат протокола, че са осъществени контрактуваните строително- монтажни работи, само че те отказали.

Делото в Пловдивския апелативен съд е формирано по тъжба на подсъдимия С. К.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е дефинитивно. То предстои на митинг и обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР